НОВИНИ

Великобритания проучва измерва ли се точно сатурацията при малцинствата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:06, 21.11.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
юни изтича срокът статут уседналост великобритания
Слушай новината

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид разпореди проверка дали медицинската апаратура е еднакво ефективна при всички пациенти, без оглед на етническа принадлежност.

Повод е констатация в проучване, че устройства, наречени пулсоксиметри, които се закачат на показалеца, може да показват по-високо равнище на кислород в кръвта при представители на малцинствата.

Правителството иска да е наясно дали отклонения в измерените показатели може да доведат до липса на адекватно лечение от коронавирус за някои пациенти.

"Подобни случаи са абсолютно неприемливи", заяви министър Джавид.

Той е решен да запълни празнините, които е разкрила пандемията. Здравният министър отбеляза различния ефект на пандемията при чернокожи, азиатски и други малцинствени етнически групи.

Според изследване, публикувано миналата година, вероятността от зараза с COVID-19 при чернокожите е два пъти по-висока, отколкото при белите. Вероятността при хората с азиатско потекло е 1,5 пъти по-висока, в сравнение с белите.

Причините за тези диспропорции остават неясни. Като възможни фактори се посочват расизма и социалното неравенство, както и жилището, професията и базовите здравословни условия.

Според Саджид Джавид има неволна расова насоченост при някои медицински инструменти. По думите му редица устройства и лекарства, някои процедури и учебници, идват от страни с преобладаващо бяло население и това създава системен проблем.

Тази година британските здравни власти наредиха преглед на употребата на пулсоксиметри след като експерти обявиха, че устройствата работят по-неточно при пациенти с тъмна кожа. Излъчваният светлинен лъч през кръвта може да бъде повлиян от пигментацията на кожата.

Това не означава, че пулсоксиметрите са лоши, отбелязват британските експерти, но посочват необходимостта от съобразяване с цвета на кожата при отчитане ефективността на устройствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа затвори пътя Варна - Бургас, седем души са пострадали
Тежка катастрофа затвори пътя Варна - Бургас, седем души са пострадали
Роналдо иска Луис Енрике в Юнайтед, но той отказва
Роналдо иска Луис Енрике в Юнайтед, но той отказва