Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Весела Лечева отчете работата на ММС в рамките на мандата на служебното правителство

от БНТ
14:30, 19.01.2023
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Весела Лечева
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта (ММС) в рамките на мандата на служебното правителство по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе публично.

В изминалите почти шест месеца ръководството на ММС работи в няколко основни направления: възстановяване на нормалния диалог и взаимодействие със спортните федерации, обезпечаване на олимпийската подготовка, изготвяне на нови програми за финансиране на спортните дейности, Програма за кадрово осигуряване на българския спорт, Програма за домакинства на международни състезания, ревизия на спорни договори, извършвани от предходното правителство, прекратяване на порочни практики в търговските дружества, промяна на модела за кандидатстване по младежките програми по Закона за хазарта.

Министър Лечева информира, че още в началото на мандата на служебното правителство са прекратени нецелесъобразни и неизгодни договори в дружества, чийто едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта. В резултат на тези действия са спестени и върнати в държавния бюджет над 3 милиона лева.

Ръководството на ММС представи през декември новата Програма за олимпийска подготовка. Фокусът в нея е намаляване на административната тежест чрез преструктуриране на основните направления с акцент върху подготовката на елитните ни състезатели за Летните олимпийски игри Париж 2024 и визия за развитие за следващите Олимпийски игри – Милано и Кортина д’Ампецо 2026 и Лос Анжелис 2028. Програмата беше приета положително от спортните федерации и заради ясните правила, и заради хоризонта, който дава за развитие.

ММС ще осигури на българските треньори и технически екипи достойно заплащане чрез Програмата за кадрово осигуряване на спорта за високи постижения за 2023 и 2024 г. В програмата се регламентира заплащането на методисти, треньори, технически екипи, помощен персонал. Треньорите ще бъдат насърчавани и да повишават своята специализация.

„Това е един от най-големите проблеми в системата на българския спорт – нямаше политика по отношение на заплащането на българските треньори и специалисти, поради което най-добрите наши треньори подготвят чужди отбори. Чрез тази програма ние ще се опитаме да ги задържим у нас и да им дадем ясен хоризонт за развитие“, каза министър Весева Лечева.

Весела Лечева обърна внимание и на одобрената Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Продължителността на изпълнението й за текущия програмен период е 3 години - 2023-2025 г. Основният приоритет е инвестиране в младежта като значим социален капитал чрез насърчаване на активно включване на младите хора, тяхната инициативност и информираност, неформално образование и обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и съпричастност.

Министър Лечева направи анализ и на дейността, свързана със спортната инфраструктура.

„През последните 30 години не беше осъществен нито един успешен проект на публично-частно партньорство. Надявам се чрез действията, които Министерството на младежта и спорта предприема, да дадем шанс на двата футболни гранда – Левски и ЦСКА да разполагат в бъдеще с модерни спортни съоръжения“, каза Лечева.

В рамките на мандата на служебния кабинет беше подписан меморандум между „Сердика спортни имоти“ ЕАД и ПФК „ЦСКА София“ ЕАД относно създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. С подписания меморандум двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество.

На 12 януари 2023 г. ММС с участието на Областна администрация на област София създаде комисия, която да изготви проект на предложение за възлагане на концесия на обект „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“. Комисията трябва да организира и проведе подготвителни действия, регламентирани в Закона за концесиите, включително проекти на обявления за откриване на процедура и на документация за концесията. Проектът за концесия е включен в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021-2027 г. Той е одобрен от Министерския съвет на 17 февруари 2021 г.

Весела Лечева отбеляза и доброто сътрудничество с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. ММС, дружеството Национална спортна база и Министерството на вътрешните работи предприемат действия за осъществяване на проекта за нова зала по художествена гимнастика на стадион „Раковски“. Двамата министри лично се убедиха в необходимостта от нова зала, в която да се подготвят олимпийските надежди на България в художествената гимнастика. В момента институциите действат в пълен синхрон, така че да се осъществи дълго чаканият проект за нов дом на българските национални отбори по художествена гимнастика, отбеляза Лечева.

„Важно е как се изразходват средствата за спорт, защото това са инвестиции в здравето на нацията, на българските деца“, завърши Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев отрече да има целенасочени действия на прокуратурата по казуса с Nexo
Иван Гешев отрече да има целенасочени действия на прокуратурата по казуса с Nexo
МОН предлага четвърто централизирано класиране след 7-ми клас
МОН предлага четвърто централизирано класиране след 7-ми клас