Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Весела Лечева се срещна с президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти

от БНТ
16:28, 06.02.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
весела лечева срещна президента международната федерация тенис дейвид хагърти
Снимка: Министерство на младежта и спорта
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева се срещна с президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти.

Хагърти, който е президент на ITF от 2015 г., е в София по покана на ръководството на Българската федерация по тенис. Той е член на Международния олимпийски комитет (МОК), Борда на директорите на Женската тенис асоциация (WTA) и на Залата на славата на световния тенис (ITHF).

„За нас е огромна чест член на МОК да засвидетелства огромно доверие не само към българския спорт, но и към развитието на българския тенис. Тенисът е един от най-атрактивните спортове, които могат да дадат възможност на подрастващите да заемат своята активна роля и чрез спорт да запълват своето свободно време“, каза Весела Лечева.

По време на срещата с Весела Лечева президентът на ITF отбеляза големия успех на националния ни отбор по тенис, който извоюва място в Световна група I за Купа "Дейвис".

Весела Лечева и Дейвид Хагърти коментираха и възможността Националният тенис център (БНТЦ) да стане част от регионалните тенис центрове на ITF. Идеята е той да стане място, което събира не само националните ни отбори, но и в което се провеждат обучения на треньори и специалисти.

„Благодаря ви за възможността да говорим за спорта в България и начините, по които Международната федерация по тенис може да подпомага страхотната работа, която върши българската федерация с ваша подкрепа. Виждаме възможност да работим заедно с министерството, българската федерация, националния тенис център и международния тенис център, в който да се обучават тенисисти и треньори на високо ниво в София“, коментира Хагърти.

Весела Лечева отбеляза също така, че през изминалата година младите български тенисисти – до 16 и 18 години показаха, че са сред най-добрите в света. Това е знак, че се работи правилно с подрастващите и те имат всички шансове един ден да станат част от световния елит.

„Радвам се, че фокусът на федерацията е в засилване на масовостта на спорта. Колкото повече деца има по кортовете в България, толкова повече успехи може да очакваме“, коментира тя.

Министерството на младежта и спорта финансира проекта „Тенисът – спорт за всички“. Неговата цел е провеждане на начална спортна подготовка и безплатни занимания по тенис за деца от 6 до 12 години, привличане на повечето от тях за системни занимания, участието им в подготвителни спортни лагери, както и първенства на територията на страната и международни турнири. За 2022 г. общият брой на децата, които са включени в програмата, е 840, като всяка група е провела най-малко 24 тренировки за периода от 1 май до 30 декември.

„Нашата мисия като министерство е да дадем шанс и възможност на българските деца да спортуват и на най-талантливите да изявяват своите възможности следващите години“, добави министърът на младежта и спорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антоанета Костадинова триумфира на Държавното първенство по спортна стрелба в София
Антоанета Костадинова триумфира на Държавното първенство по спортна стрелба в София
210 земетресения над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век - хронология на катаклизмите
210 земетресения над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век - хронология на катаклизмите