НОВИНИ

Вицепрезидентът посети българската общност в унгарския град Халастелек

вицепрезидентът посети българската общност унгарския град халастелек
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 19.10.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на българската общност в унгарския град Халастелек. В Халастелек, познат като българското градче, е създадено първото българско самоуправление в Унгария. И до днес в началото на града има два надписа с името му – на унгарски и на български.

Вицепрезидентът отдаде почит пред паметника „Български дулап“, издигнат в чест на българските градинари, каквито основно са били емигрантите от България в миналото.

Илияна Йотова разговаря с представители на местната власт и на Българското самоуправление в Халастелек. Вицепрезидентът изтъкна историческите връзки между българския и унгарския народ и благодари на унгарската държава за политиката към различните етнически общности за съхранение на техния език, култура, идентичност.

„Това е далновидна политика с убеденост, че един народ е богат с разнообразието на неговите общности. В глобалния свят е още по-важно да пазим своята идентичност, да знаем своите корени, за да градим бъдещето си“, посочи Йотова.

Тя определи българската общност като естествения мост в отношенията между България и Унгария.

Илияна Йотова удостои председателя на Българското самоуправление в Халастелек Никола Кушев с почетния знак на вицепрезидента за дългогодишните му заслуги за развитието на българската общност в Унгария.

Вицепрезидентът е на посещение в Унгария по покана на българската общност по повод Деня на българо-унгарското приятелство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измама за близо милион лева разкриха столични полицаи
Измама за близо милион лева разкриха столични полицаи
Спартак Варна си спомни за историческия мач срещу Манчестър Юнайтед
Спартак Варна си спомни за историческия мач срещу Манчестър Юнайтед