НОВИНИ

Висшата лига може да се лиши от паузата в средата на сезона

висшата лига завръща отложиха юнайтед ndash лийдс челси ndash ливърпул
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:13, 10.08.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Английската Висша лига вероятно ще трябва да премахне паузата в средата на сезона заради пренатоварения футболен календар.

Промяната може да бъде въведена още от следващата кампания заради предстоящото световно клубно първенство на ФИФА с 32 отбора през лятото на 2025-а, както и увеличения брой участници на световното първенство година по-късно.

Висшата лига въведе паузата, която тази година ще бъде две седмици през януари, през 2018-а в опит да намали натоварването на играчите, но изпълнителният директор на лигата Ричард Мастърс призна, че се обсъжда темата дали тя вече е неизпълнима.

"Това е едно от нещата, които дискутираме във Футболната асоциация на страната (ФА) и в Английската футболна лига (ЕФЛ). Искаме Висшата лига, турнирите за големите купи и Английската футболна лига да се развиват, а това изисква известно адаптиране", каза Мастърс.

"Това е последният сезон с познания международен календар, в който Висшата лига започва в конкретен уикенд, а финалът за ФА Къп е насрочен за отделен уикенд, а след това предстои Шампионската лига и има пауза по средата на сезона. Доста неща трябва да се променят заради допълнителните дати за мачове в Европа. Също така сме наясно за промените в турнирите на ФИФА. Световното първенство се разширява, има допълнителен мач в груповата фаза, а това несъмнено ще заеме повече време във футболния календар. Очевидно имаме и позициите на съюза на футболистите и на играчите, които са много категорични", продължи той.

"От гледна точка на първенствата трябва да бъде обсъдено влиянието на регионалните и глобални решения върху календара. Имаме обширен диалог с Европейската централа (УЕФА), но доста малък с ФИФА", завърши Ричард Мастърс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки автомобили ежедневно паркират в Борисовата градина
Десетки автомобили ежедневно паркират в Борисовата градина
Бенфика надви Порто и вдигна Суперкупата на Португалия
Бенфика надви Порто и вдигна Суперкупата на Португалия