НОВИНИ

ВКС с окончателни присъди за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина

куриер телефонни измамници получи ефективна присъда районния съд лом
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 22.11.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният касационен съд постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години

С Решение № 427/16.11.2023 г. по наказателно дело № 799/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението по в.н.о.х.д. № 84/2016 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно.

Настоящото производство е образувано, след като с решение по к.н.д. № 223/2023 г. на ВКС, инициирано по искане на главния прокурор въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова с/у България“, е отменено влязлото в сила решение по к.н.д. № 1258/2017 г. на ВКС и е възобновено наказателното производство срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.

С присъда на Софийския градски съд подсъдимите са признати за виновни в това, че на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина в съучастие умишлено умъртвили Михаил Стоянов, като деянието е извършено по особено мъчителен начин. На Александър Георгиев е наложено наказание "лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав Кирчев, извършил деянието като непълнолетен, е наложено наказание "лишаване от свобода" за 4 години и 10 месеца.

С въззивното решение на Софийския апелативен съд присъдата е изменена, като са увеличени размерите на наказанието: На Александър Георгиев - на 15 години, а на Радослав Кирчев - на 6 години. С решението по к.н.д. № 1258/2017 г. на ВКС е изменен съдебният акт на Софийския апелативен съд и наказанията са намалени на "лишаване от свобода" за 10 години за Георгиев и 4 години и 6 месеца за Кирчев.

В мотивите си настоящият състав на ВКС уточнява, че касационната инстанция дължи определяне на границите на своята проверка и предприемане на действия за преодоляване на констатираните нарушения в решението на Европейския съд по правата на човека.

Посочва се, че държавата ни не е гарантирала, че подобни прояви, мотивирани от враждебност към действителната или предполагаема сексуална ориентация, ще се санкционират адекватно.

Дадени са общи препоръки за привеждане на законодателството ни в синхрон с изискванията за предприемане на мерки за борба с дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност. Това към настоящия момент е сторено със Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

В решението на ЕСПЧ се съдържа упрек към националните съдилища заради направената от тях преценка на тежестта на хомофобските подбуди за извършване на престъплението, респективно отразяването им при постановяване на наказанията на подсъдимите. Именно това констатирано от ЕСПЧ нарушение е преценено от касационната инстанция като съществено за решаване на делото и е довело до възобновяване на наказателното производство.

Тричленният състав на ВКС констатира, че предходните съдебни инстанции са еднопосочни и последователни относно мотива за извършване на престъпното деяние, а именно – убийството е извършено по хомофобски подбуди. Изведени са фактите, че подсъдимите, заедно с други лица, нееднократно са се събирали в Борисовата градина, за да нападат и нанасят побой на непознати, които оприличават на хомосексуалисти.

Според върховните съдии Софийският апелативен съд правилно не е придал изключителна тежест и значимост на срока на наказателното производство и е изразил несъгласие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство. В решението на ВКС се казва, че не е нарушено правото на подсъдимите на справедлив процес, развил се в разумен срок.

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е изпълнил изискванията за законосъобразно и справедливо определяне на наказанието на двамата подсъдими и няма основание за намеса – било, проявявайки по-голяма снизходителност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване положението на подсъдимите.

Цялото решение на ВКС вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов пред депутати: БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него
Борислав Михайлов пред депутати: БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него
Станимир Стоилов: Много съм щастлив, че ставам част от проекта Гьозтепе, целта ни е промоция за Суперлигата
Станимир Стоилов: Много съм щастлив, че ставам част от проекта Гьозтепе, целта ни е промоция за Суперлигата