НОВИНИ

Волейболистите ни загубиха и от САЩ и се отдалечиха от следващия етап на Световното

българия прости мечтата излезе групите световното волейбол загуба сащ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 28.08.2022
Чете се за: 09:05 мин.
Спорт
Слушай новината

България загуби от САЩ с 0:3 гейма (20:25, 23:25, 24:26) на световното първенство по волейбол в Полша и на практика се прости с мечтата си да се класира за елиминационната фаза на турнира.

Първата точка в мача беше за янките след успешна блокада. Нашите обаче веднага изравниха. При началния удар на Светослав Гоцев, съперникът посрещна зле, но Алекс Грозданов избърза и сбърка. А това доведе и до ас на САЩ – 1:3. Започна кратка размяна на точки и грешни начални удари. Щатите увеличиха преднината си при 9:4. За разлика от първия двубой срещу Полша, загубен с 0:3, проблемът ни не беше началният удар на съперника, а нашата атака.

Отлично отиграване на Цветан Соколов спря серията на САЩ, но жалко – точката не беше повторена и 5:10. Най-младата ни надежда Александър Николов заби първия наш ас и с него резултатът стана 7:10. Но с изключение на този случай така и не затруднявахме янките от начален удар. Две грешни атаки на Щатите ни дадоха самочувствие и ги принудиха да поискат прекъсване при 12:11 в тяхна полза. Почивката подейства и отново изостанахме с три точки – 11:14. Дойде ред на нашия треньор Николай Желязков да поиска прекъсване.

Началният удар продължи да бъде ахилесова пета на България. При твърде много случаи въобще не се стигаше до разиграване, а топката отиваше или в мрежата, или в аут. Това позволи на американците лесно да поддържат разлика от четири точки. Размяната на успешни атаки беше изцяло по вкуса на САЩ, тъй като краят на гейма приближаваше. Геймболът дойде при 24:20. Няколко пъти имахме шанс да намалим разликата, но блокадата на съперника ни спираше. Американците завършиха частта с ас – 25:20.

Вторият гейм също започна с точка за съперника и веднага изравняване от наша страна. За първи път поведохме в мача с 3:2. Лошо изпълнение на начален удар от Соколов обаче върна равенството. За втори път поред сбъркахме този компонент в лицето на Аспарух Аспарухов, а янките отговориха с ас – 6:4 за тях. Третата поредна грешка от началния удар – директно в аут, бе на Алекс Грозданов. Когато Георги Сеганов не рискува, а изпълни технично, проработи блокадата ни и 7:7. Отново преднината стана българска при 9:8. Но янките отвърнаха с успешна атака и блок, с което обърнаха резултата. А неуспешно отиграване на Соколов направи преднината им 11:9. Аспарухов бе хванат на блокада и 12:9 за САЩ. Отново не успяхме да надградим върху факта, че излязохме напред в резултата.

Таймаутът на Желязков обаче свърши работа. Нашите направиха три поредни точки и с 12:12 излязоха от неприятната серия. Личеше си, че става изключително равностоен и оспорван двубой. Два пъти поред янките хванаха с блокада Аспарухов и Соколов, с което взеха аванс 15:13. Великолепна единична блокада на Соколов възстанови равенството 17:17. Стартира нова размяна на точка, която наелектризира публиката. А страхотна блокада на Аспарухов и Грозданов даде пак преднина за България и предизвика американско прекъсване при 20:19. На трибуните полските фенове видимо подкрепяха нашия там редом с няколко десетките българи, пропътували пътя до Катовице.

Мощен начален удар на Соколов не беше париран от САЩ и нашите дръпнаха за първи път с две точки 22:20 под мощните аплодисменти на залата. Последва едно от най-дългите разигравания в мача, но за съжаление завърши в американска полза. А за още по-голямо нещастие янките направиха и ас за 22:22. Грешка на Соколов отново прати гейма в американска полза – 22:23. Аспарухов обаче възстанови паритета с блокаут. Именно той застана на началния удар и… аут. Американците стигнаха до точка за спечелване на частта. Съвсем лек начален удар хвана нашите неподготвени и топката тупна между тях – 25:23 за Щатите.

Като по закон и в третия гейм първата точка беше за съперника, но също като в първите два веднага изравнихме. Сега обаче рано поведохме – 3:2. За съжаление отново началният удар на Соколов намери мрежата. Хубавото бе, че и американците изкараха топката директно в аут. Този гейм беше от кръстопътно значение за България и нашите знаеха, че трябва да го изиграят на най-високо ниво. Дръпнахме с 5:3, но само Аспарухов да види как началният му удар спира в мрежата. Последва грешка по аналогичен начин на Грозданов, но в аут. Майсторско „пускане“ на Сеганов компенсира и защити преднината ни – 7:5. Грешка на американците доведе до първи български аванс с три точки – 9:6. Великолепно двойно отиграване направи Николов. Първо стреля от начален удар, а после заби за 10:6. Ясно беше, че ще е трудно и че янките няма да се предадат. След като Николов сбърка втория си начален удар, съперникът организира две добри атаки и преднината ни остана само точка – 10:9.

Капитанът Соколов се нагърби да не се стига до изравняване и направи майсторска точка. Тройна наша блокада затвърди преднината ни на 12:9. Характерът на българите продължи да вдига залата на крака – резултатът стана 14:10. Задължително беше да браним аванса си и започнахме да го правим 15:11. В изключително ключов момент и при много трудна топка Соколов излъга съперника и резултатът се запази в подобен вид – 16:12. Размяната на точките нервно продължаваше, но този път в наша полза. Две поредни на американците предизвикаха таймаут за България при 19:17. Великолепен Цветан Соколов с цялата си мощ завърши атаката ни и даде миг на успокоение – 20:17. Жалко, че нашите проиграха отлична възможност при хубавия му начален удар. В свой стил обаче Сеганов „пусна“ отново между американските играчи и запази преднината ни 21:18. В този момент важно беше чии нерви ще издържат. И това бяха на Алекс Грозданов, чиято единична блокада попречи разликата да бъде стопена на една точка, а да остане три. Лошо – силен начален удар на САЩ доведе до мощна атака и 22:21. Нашите фенове закрещяха „Българи юнаци“ и под възгласите им Алекс Николов направи 23:21. Великолепно! Много слаб и техничен начален удар на Сеганов обърка съперника и стигнахме до първи геймбол на световното – 24:21. Американците спасиха първия, но останаха още два. Още по-лошо – резултатът стана само 24:23 за нас. Мощен начален удар в тялото на Николов и 24:24.

Тройната блокада на Щатите спря атаката на Соколов и вече геймболът бе за съперника. Край! Още един начален удар на американците се оказа твърде труден за нашите. И така с втора поредна загуба вече победата над Мексико във вторник става напълно задължителна във вторник, но и тя може да не гарантира мястото ни на осминафиналите. Влязохме в зоната на сметките.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха таен проход на крепостта Русокастро
Разкриха таен проход на крепостта Русокастро
Инфлация и оцеляване: С 500 лева поскъпва издръжката на едно тричленно семейство
Инфлация и оцеляване: С 500 лева поскъпва издръжката на едно тричленно семейство