НОВИНИ

Вотът в Турция: Втори тур на изборите е все по-вероятен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:13, 15.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В Турция вероятно ще има втори тур на президентските избори. Нито един от двамата кандидати - Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, не събира необходимите за победа 50%.

Според последните данни са обработени почти 99% от протоколите и според тях за настоящия държавен глава Ердоган са гласували 49,34%, а за кандидата на опозицията Кълъчдароглу 45 на сто.

Пред привържениците си в Анкара президентът Ердоган каза, че е готов да се яви на балотаж, но все още вярва, че може да спечели и първия тур.

Кълъчдароглу заяви, че ще спечели втория тур на вота и добави, че съперникът му не е получил вот на доверие от избирателите. Той обвини партията на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите.

В надпреварата има и още един кандидат - Синан Оган, когото са предпочели 5,3% от избирателите. На парламентарните избори Републиканският алианс на Реджеп Ердоган ще има най-много депутати в 600-местния Меджлис, след това се нарежда Национален алианс около Кълъчдароглу.

"Искам да благодаря на всеки един от моите граждани, които отидоха до урните и гласуваха. Бих искал да изкажа благодарност на братята и сестрите, които предпочетоха нас. Освен числата и статистиката изборите показаха безспорно, че победителят е нашата страна. Турция отново доказа, че е сред водещите демокрации в света със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на гражданите в техния политически избор", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

"Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане известен възможно най-скоро. Страната не може повече да понася несигурност. Не се страхувайте от волята на хората. Нека и Върховният избирателен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям - не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдателите на терен да не си тръгват от избирателните комисии. Ние сме тук, докато всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клевети и обиди Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота продължават да постъпват. Ако народът ни ще решава на балотаж - с удоволствие. Определено ще спечелим тези избори на втори тур", каза Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчва първия мандат - Мария Габриел продължава разговорите за кабинет
Президентът връчва първия мандат - Мария Габриел продължава разговорите за кабинет
Валежи в Западна България, на изток облачността ще намалее
Валежи в Западна България, на изток облачността ще намалее