НОВИНИ

Взаимни обвинения и искания за оставки след поредната авария на водопровода в кв. "Бриз" във Варна

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 14.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Взаимни нападки и искания за оставки предизвика поредната авария на водопровода във варненския квартал "Бриз". На брифинг днес от ВиК-Варна казаха, че ще изискат от регионалното министерство цялата документация за проекта от 2008 година, когато е изграден въпросният водопровод, защото се оказва, че в архивите на дружеството няма никакви сведения.

Заради липсата на документация няма яснота защо тръбата е от стъклопласт. Материал, който според експертите е изключително неподходящ за големия наклон на терена. За 15 години експлоатация водопроводът се е късал седем пъти. Липсата на адекватни мерки през този период беше определена от сегашното ръководство на ВиК-Варна като безхаберие.

"Това е пълна безстопанственост! Това граничи с престъпление! Не може да ти гърми през година водопровод и да не вземеш мерки. Аз съм на два месеца тук и с моя екип слагаме вече втора тръба, метална. Къде са били тези хора? И сега трябва аз да подавам оставка след два месеца. Защо", пита инж. Веселин Русев, директор на ВиК-Варна.

За местната структура на партия ГЕРБ обаче има причина сегашният шеф на водоснабдителното дружество да подаде оставка. Тя е, че година след полагането на проблемната тръба, именно той поема управлението на ВиК и остава на този пост до първата авария през 2012 година.

"За пореден път водопроводът "Бриз" аварира и не се предприемат адекватни действия. Преди по-малко от месец бяхме в същата хипотеза. Оттогава досега не е предприето нито едно обследване на цялостното състояние на водопровода, както и да се начертаят мерки, за да се предотвратят такива аварии в бъдеще", коментира депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

Такова обследване все пак ще има. ВиК ще направи проверка на цялата водна система в града, за да набележи слабите места и да започне отстраняването им. С предимство обаче е компрометираният водопровод с дължина 160 метра, чието подменяне вече започна. Ремонтът ще продължи няколко месеца и ще се финансира от държавата.

"Сумата е над 500 000 лева. Сигурният материал, и такъв е трябвало да бъде положен на този терен и на тази местност, е метал. Метални тръби, които ние възнамеряваме да сложим само в рамките на 160 метра, да преодолеем големия наклон и съответно да премахнем риска от аварии при голямото хидравлично натоварване", обясни директорът на ВиК-Варна.

След поредната авария беше поискана и оставката на регионалния министър Иван Шишков. От пресслужбата на министерството заявиха, че на този етап няма да коментират.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Турция: Кълъчдароглу обяви, че води въпреки преднината на Ердоган
От нашите пратеници в Турция: Кълъчдароглу обяви, че води въпреки преднината на Ердоган
Нагласите на партиите ден преди президентът да връчи мандата на Мария Габриел (Обзор)
Нагласите на партиите ден преди президентът да връчи мандата на Мария Габриел (Обзор)