Връщат делото за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици

от БНТ
18:40, 17.05.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
връщат делото контрабанда тона прекурсори наркотици
Слушай новината

Делото срещу двамата нидерландски граждани – Робърт Писени и Курт Миделдорп, обвинени за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици ще се разглежда отново.

При първото разглеждане делото приключи с присъда, която беше отменена от Апелативен съд-Варна, поради констатирани процесуални нарушения Холандските граждани са обвинени за това, че в периода от 26.01.2017 г. до 16.03.2018 г., без надлежно разрешение, пренесли през Митнически пункт „Пристанище Варна - Запад" над 16 хиляди тона прекурсори за производство на наркотични вещества.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери на обща стойност 5 989 762,88 лв. и представлява особено тежък случай.

Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Защитниците на подсъдимите поискаха промяна на мярката им от „задържане под стража“ в по-лека и заявиха че са допуснати съществени процесуални нарушения във фазата на досъдебното производство, поискаха и разпит на двама прокурори, наблюдавали разследването по делото.

Варненският окръжен съд прецени, че няма основания за връщането на делото на прокуратурата и че обвинителният акт отговаря на законовите изисквания. Като недопустимо определи искането за провеждане на разпит на двамата прокурори, наблюдавали разследването, тъй като са страна в производството.

Автор: Елена Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: 120 млн. лв. са необходими, за да продължи мярката 60/40
Гълъб Донев: 120 млн. лв. са необходими, за да продължи мярката 60/40
Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис
Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис