НОВИНИ

Всички резултати от футболните квалификации за Евро 2024

всички резултати футболните квалификации евро 2024
bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 21.06.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Във вторник вечер се изиграха последните мачове от летния квалификационен цикъл за Евро 2024. Освен двубоя на българския национален отбор със Сърбия, завършил 1:1, се състояха още 10 срещи от групите “A”, “E”, “F” “G” и “J”.

В група “J” Португалия се добра до труден успех в последните минути срещу Исландия. Кристиано Роналдо вкара в мач номер 200 за националния отбор и Португалия се наложи с 1:0 над Исландия. Така шампионите от 2016 останаха на първо място в група J с две точки пред отбора на Словакия, който спечели в Лихтенщайн с 1:0.

В другата срещи Босна и Херцеговина допусна изненадваща загуба у дома с 0:2 срещу Люксембург.

Австрия вкара два късни гола и спечели с 2:0 срещу Швеция, заемайки първото място в група "F" с три точки пред Белгия. Кристоф Баумгартнер се разписа два пъти след 80-ата минута и остави шведите на трето място със седем точки пасив.

Белгия надви с 3:0 Естония като гост, след като Ромелу Лукаку вкара два гола през първото полувреме, а Йоан Бакайоко оформи крайния резултат в добавеното време.

В група “G” България бе много близо до исторически успех срещу Сърбия, но "лъвовете" допуснаха гол девет секунди преди последния съдийски сигнал и трябваше да се примирят с равенство 1:1. В другия мач Унгария не допусна изненада и победи Литва с 2:0 и измести от първото място Сърбия благодарение на по-добрата си голова разлика. Двата отбора имат по 7 точки и се очертават като фаворити за двете квоти за финалите на Евро 2024.

В група “А” Шотландия победи Грузия с 2:0. Двубоят приключи след 1:00 българско време, защото бе спрян в началото заради проливния дъжд, който наводни терена.

Калъм Макгрегър и Скот Мактоминей бяха точни в началото на двете полувремена за шотландците, които са с пълен актив от 12 точки и водят убедително пред грузинците с цели осем пункта.

В другата среща Норвегия победи Кипър с 3:1. Ерлинг Холанд наниза две попадения. Ола Солбакен също се разписа за норвежците, докато за кипърците точен бе Йоргос Кастанос в добавеното време на срещата.

Молдова направи шокиращ обрат от два гола пасив и спечели с 3:2 у дома срещу Полша в мач от група Е. Роберт Левандовски вкара гол и подаде за друг на Аркадиуш Милик през първото полувреме, но домакините отбелязаха три попадения след почивката. Йон Николаеску намали три минути след старта и изравни в 79-ата, а Владислав Бабогло довърши обрата в 85-ата.

Така Молдова записа първа победа в евроквалификациите и се изкачи на трето място в група Е с две точки пред Полша и една зад отбора на Албания, който спечели с 3:1 във Фарьорските острови. Лидер е Чехия със седем точки и една пред Албания.

Всички резултати:

Лихтенщайн 0 - 1 Словакия
Фарьорски острови 1 - 3 Албания
Естония 0 - 3 Белгия
Молдова 3 - 2 Полша
България 1 - 1 Сърбия
Исландия 0 - 1 Португалия
Норвегия 3 - 1 Кипър
Унгария 2 - 0 Литва
Босна и Херцеговина 0 - 2 Люксембург
Австрия 2 - 0 Швеция
Шотландия 2 - 0 Грузия

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Божанков: Този ВСС е делегитимиран, първата заявка на Сарафов е повече от притеснителна
Явор Божанков: Този ВСС е делегитимиран, първата заявка на Сарафов е повече от притеснителна
Започва мащабна акция за спазване на правилата на пътя в цялата страна
Започва мащабна акция за спазване на правилата на пътя в цялата страна