Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports", пише БГНЕС.
Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и след това добавили към тях кверцетин или 2-хидроксибензоена киселина - фитонутриенти, открити в ябълките.
Според резултатите от изследването високата концентрация на фитонутриенти в ябълките стимулира неврогенезата - процеса на образуване на нови неврони. Фитонутриентите като ресвератрол и епигалокатехин-3-галат (EGCG) могат да имат положително въздействие върху различни органи, включително мозъка. Ефектът е сравним с този на упражненията, за които е известно, че насърчават образуването на нови неврони, казват изследователите.
Кисели краставички с парацетамол и риба с живак - спряха опасни храни за европейския пазар
Университети от Бургас и София обединяват усилия, за да открият причините за аутизма
След напрежение и скандали: Парламентът прие бюджетите на ДОО и НЗОК (ОБЗОР)