Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports", пише БГНЕС.
Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и след това добавили към тях кверцетин или 2-хидроксибензоена киселина - фитонутриенти, открити в ябълките.
Според резултатите от изследването високата концентрация на фитонутриенти в ябълките стимулира неврогенезата - процеса на образуване на нови неврони. Фитонутриентите като ресвератрол и епигалокатехин-3-галат (EGCG) могат да имат положително въздействие върху различни органи, включително мозъка. Ефектът е сравним с този на упражненията, за които е известно, че насърчават образуването на нови неврони, казват изследователите.
Университети от Бургас и София обединяват усилия, за да открият причините за аутизма
Обрат със заплатите в здравеопазването: Допълнителните 260 млн. евро ще са за всички лекари, а не само за младите
В Световния ден на недоносените деца: 6500 бебета у нас се раждат преждевременно
Правилата при пътуване със самолет: Как ще бъде променен Европейският регламент?
По-високи държавни такси на БАБХ: Бизнесът със сигнали за увеличение от 10 до 30 пъти
Новинарският сайт на БНТ bntnews.bg спечели първо място в класацията Сайт на годината