Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports", пише БГНЕС.
Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и след това добавили към тях кверцетин или 2-хидроксибензоена киселина - фитонутриенти, открити в ябълките.
Според резултатите от изследването високата концентрация на фитонутриенти в ябълките стимулира неврогенезата - процеса на образуване на нови неврони. Фитонутриентите като ресвератрол и епигалокатехин-3-галат (EGCG) могат да имат положително въздействие върху различни органи, включително мозъка. Ефектът е сравним с този на упражненията, за които е известно, че насърчават образуването на нови неврони, казват изследователите.
Десетки хиляди хронично болни пациенти могат да останат без лекарства след Нова година
Проф. Ива Христова: Мутирал щам на грипа набира скорост във Великобритания, няма да подмине и България
Протестът на професионалистите по здравни грижи: Нашето заплащане стана ябълката на раздора
По Конституция: Президентът трябва да връчи проучвателен мандат на ГЕРБ