НОВИНИ

Ядрените сили модернизират арсеналите си, докато светът затъва във война, сочи анализ

ядрените сили модернизират арсеналите докато светът затъва война сочи анализ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:08, 17.06.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от Стокхолмския международен институт за изследване на мира, като призоваха световните лидери "да помислят отново", предаде Франс прес.

"От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения", заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в СИПРИ.

Деветте държави с ядрени оръжия - Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на "висока оперативна готовност" за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90% от ядрените оръжия в света.

За първи път обаче СИПРИ предупреждава, че Китай разполага с "няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност", т.е. готови да бъдат използвани незабавно.

Според СИПРИ между януари 2023 г. и януари т.г. Китай е увеличил арсенала на ядрените си бойни глави от 410 до 500 броя, като излиза на първо място на света по скоростта на производството им. ТАСС съобщава, позовавайки се на специалистите от института, че такава скорост позволява на Китай да се приближи още към края на настоящото десетилетие до размера на арсеналите с междуконтинентални балистични ракети на Русия и САЩ, двете най-големи ядрени държави на света. Въпреки това, според тях, Пекин едва ли ще успее да догони Москва и Вашингтон по общи запаси ядрено оръжие.

През юли 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оцени, че е вероятно през 2035 г. Китай да разполага с 1500 ракети с ядрени бойни глави, които ще могат да достигат страните от Европа и САЩ.

"В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история", предупреди Дан Смит, директор на института.

"Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно".

"Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война" от страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на "броя на оперативните ядрени бойни глави", подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и "вероятно ще се ускори" през следващите години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на "Величие" заяви, че няма да разговаря с преговорния екип на ГЕРБ
Лидерът на "Величие" заяви, че няма да разговаря с преговорния екип на ГЕРБ
Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени
Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени