НОВИНИ

ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 26.07.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул. Според организацията, Великобритания не полага усилия да опази културното си наследство. Неясна остава съдбата и на други забележителности - от Австралия до Италия.

Нови сгради на градското пристанище се превърнаха в причина за премахването на Ливърпул от списъка за световните културни забележителности на ЮНЕСКО. След среща на Комитета за световно наследство в Китай, представителите на организацията изразиха притеснения относно новото строителство в близост до викторианското пристанище. Според тях, сградите застрашават автентичността на историческото селище.

"След като имаме мнозинство, предложението е прието. Забележителността морско селище в Ливърпул е премахната от списъка за световно наследство", заяви Тиан Сюеджун, председател на Комисията за световно наследство.

Ливърпул придоби статута си на културна забележителност през 2004 година след кампания на местните власти. През 2012 година бе обявен инвестиционен проект за застрояване на пристанищните зони в града, който предизвика негативна реакция от страна на ЮНЕСКО. Девет години по-късно новината за премахването на града от престижния списък доведе до разочарование сред управляващите.

"Изключително разочаровани сме, дори ядосани от реакцията на ЮНЕСКО. Последният път, в който представители на ЮНЕСКО са посетили града, беше преди 10 години", допълни Сара Дойл, член на градския съвет за икономическо развитие.

Градът е едва третата забележителност отпаднала от патронажа на световната организация в последните 50 години. На фона на лошите вести, ЮНЕСКО изразява опасения за способността на Великобритания да опазва световното културно наследство.

Други обекти, които се очаква да бъдат подложени на по-строг контрол включват Стоунхендж, новите и старите градове на Единбург, Лондонската кула и минните райони около Корнуол.

Обединеното кралство не е единствената държава, чиито обекти остават с неясен статут.

И докато в Австралия коралите, които привличат хиляди туристи, не попаднаха в списъка на застрашените само, защото властите бяха против, то във Венеция ситуацията се нормализира, след като най-накрая в каналите на града беше забранено навлизането на океански лайнери.

Автор: Росен Цаковски

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадите в скейтборда: 13-годишни срещу 46-годишни
Изненадите в скейтборда: 13-годишни срещу 46-годишни
България затяга мерките за пристигащите от Нидерландия
България затяга мерките за пристигащите от Нидерландия