НОВИНИ

За 50-и юбилеен път раздават наградите "Икар"

Сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще е домакин за творците и техните най-високи постижения

награди Икар
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:54, 27.03.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Националните награди за сценични изкуства "Икар" ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов" тази вечер, в Световния ден на театъра, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории.

Церемонията ще се излъчи пряко днес от 19.00 часа по БНТ 2 и на запис на 28 март от 22.00 часа по БНТ 1.

Стелиян Радев и Катрин Гачева ще са водещи на церемонията по връчването на наградите "Икар" тази година. На събитието в Народния театър младите актьори ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор "Вакари", съобщават от Съюза на артистите в България.

И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук Сирма Добрева. Актьорът Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Три са специалните награди, които се присъждат – на доц. д-р Биляна Томова (за постижения в преподавателската дейност), на сценографа Вечеслав Парапанов (за чест и достойнство) и на актрисата Мария Каварджикова – за изключителен принос към българския театър.

Събитието е част от 19-ото издание на Софийския театрален салон, който тази година се провежда под мотото "Бойно поле за действие".

Приходите от продажбата на билети са предназначени за здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито време в някои области на страната утре
Ветровито време в някои области на страната утре
Автобус се удари в спирка във Варна (СНИМКИ)
Автобус се удари в спирка във Варна (СНИМКИ)