НОВИНИ

Запалиха Олимпийския огън в Пекин, Путин присъства на откриването

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:24, 04.02.2022
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Истинска наслада за сетивата. Блясък и много красота за втори път изпълниха стадион "Гнездото" в Пекин. Светът очакваше много от домакините от Китай и те не разочароваха с церемонията по откриването.

Не липсваха и прецеденти - Пекин е първият град в историята на Олимпийските игри, домакинствал както летни, така и зимни игри. За първи път арена на събитията е един и същи стадион.

Един и същи е и режисьорът - Джан Имоу, който беше обещал романтична, макар и не толкова мащабна церемония, колкото през 2008 г. И ако тогава на стадиона имаше над 15 000 души, то сега заради мерките срещу COVID и рекордно ниските температури, броят им беше около 3000. А в хореографията се включиха само обикновени хора, а не звезди, каквито сме свикнали да виждаме на предишни церемонии.

Това са вторите Олимпийски игри след тези в Токио, в които се използва новото лого. Знаков е и тазгодишният лозунг - "Заедно за споделено бъдеще". Още преди официалното начало на Игрите президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се обяви за повече солидарност и призова хората да работят заедно и да поемат отговорност заедно.

"Скъпи олимпийски приятели, добре дошли на Олимпийските игри 2022 г. На всички китайски приятели - честита нова година. Тази година на тигъра също така е и олимпийска година. И двете са свързани с амбиция, смелост и сила. Днес пишем нова глава от спортната история, благодарение на нашите любезни домакини - хората на Китай. Благодаря, наши китайски приятели", заяви президент на МОК Томас Бах.

"Преди 14 години запалихме олимпийския огън на игрите през 2008 г. Точно тук - на този стадион, сбъдвайки дълголетната си мечта да бъдем домакин на олимпийски игри. Днес ви показваме как Китай пише нова страница в историята на олимпийското движение", допълни председателят на Китайския олимпийски комитет Цай Чи.

Но и тези игри не бяха подминати от сянката на политиката. Макар че 91 нации участват, над 10 държави обявиха дипломатически бойкот. Сред тях САЩ, Великобритания, Тайван. Аргументът - Китай нарушава човешки права.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ще домакинства следващата олимпиада, отказа да се включи в бойкота.

Други държави използваха ковид като обяснение за отсъствието на техните лидери.

Но най-знаково беше присъствието на руския президент Владимир Путин. Руски официални лица имат забрана да посещават международни спортни събития заради допинг скандал през последните години. Но забраната не важи, ако те получат лична покана от страната домакин.

Китайският лидер Си Дзинпин отправи такава покана към руския президент, на фона на изострените отношения на Москва със Запада заради украинската криза. Преди церемонията двамата обсъдиха и няколко двустранни споразумения.

"Уверен съм, че както руските, така и китайските атлети ще се представят на ниво. Целият свят следи отблизо събитията на спортните съоръжения. А колкото до нашите двустранни отношения - те се развиват в духа на приятелство и стратегическо партньорство. Предвиждаме да сключим търговско споразумение на стойност 200 млрд. долара. Ще подпишем и нов договор за газови доставки от Русия за Китай - 10 млрд. кубически метра годишно", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Но поне за миг светът забрави за политическите игри, когато след дълго чакане, Олимпийският огън беше запален. Близо 3000 спортисти ще се борят за 109 комплекта медали в 15 спорта. А дали триумфът на атлетите ще бъде засенчен от злободневни теми като пандемия и политика - ще разберем през следващите 17 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима българи в първия ден на Олимпийските игри в Пекин
Шестима българи в първия ден на Олимпийските игри в Пекин
Пирин и Етър не излъчиха победител
Пирин и Етър не излъчиха победител