НОВИНИ

Започна изграждането на най-големия соларен парк в Сърбия

започна изграждането големия соларен парк сърбия
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 28.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Балкани
Слушай новината

Край град Сента, Войводина, започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Сърбия. Израелската компания "Нофар Енерджи" изгражда тази електроцентрала с обща мощност 26 мегавата. Стойността на инвестицията е 25 милиона евро, като годишно ще се произвежда електроенергия, която може да снабди с електричество над 9000 домакинства. Най-големият соларен парк, който трябва да бъде свързан към мрежата в края на годината, ще се простира на 30 хектара в Банат.

Според изчисленията, подобна инвестиция в производството на възобновяема енергия ще намали годишните емисии на въглероден диоксид с 25 000 тона и ще спести 12 милиона литра гориво. Използването на слънчева енергия ще спаси също за десет годинии 581 000 дървета.

"Освен тази електроцентрала, която трябва да е готова до края на годината, най-малко още пет централи с мощност от 30 мегавата ще бъдат свързани към системата и всичко това показва, че соларната индустрия в Сърбия е навлязла в динамично развитие", заяви Раде Мърдак, съветник в Министерството на минната промишленост и енергетиката на Сърбия.

Посланикът на Израел в Сърбия Яхел Вилан заяви, че слънчевата и вятърната енергия са големите активи на Израел:

"Щастлив съм, че моите израелски колеги, които напълно преобразиха енергийния пейзаж в Израел, решиха да инвестират в Сърбия и вярвам, че след около десет години ще направят нещо подобно тук с нови инвестиции."

"С напреднали технологии в соларни проекти "Нофар Енерджи" позволява на страните да достигнат до по-ефективен, екологичен и стабилен енергиен пазар. Не можете да напреднете в развитието на производството на енергия от възобновяеми източници, ако всички фактори - от държавата, през банките до инвеститорите, не са включени в този проект", заяви Офер Янай, основател и собственик на "Нофар Енерджи".

Компанията "Нофар Енерджи" оперира в десет държави от Израел, през САЩ и Великобритания, а в Европа е активна в Германия, Испания, Италия, Сърбия и други страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руне, Фриц и Де Минор с успешен старт в Париж
Руне, Фриц и Де Минор с успешен старт в Париж
Пьотр Нестеров с успех на двойки в Констанца
Пьотр Нестеров с успех на двойки в Констанца