НОВИНИ

Започна тактическото учение "Морски щит"

започна тактическото учение морски щит
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 06.06.2023
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Започна тактическото учение "Морски щит 2023". То се провежда в националните морски пространства на България от 5 до 9 юни, като действията на море започнаха днес.

"Морски щит" е част от командно-щабното учение с войски за реално действие на Военноморските сили, провежда се от флотилия бойни и спомагателни кораби и се ръководи от командира флотилен адмирал Велко Велков.

Участниците ще усъвършенстват способностите за планиране, подготовка и провеждане на тактически действия при операции по морска сигурност, прилагането на стандартните оперативни процедури, тактически действия с формирования от състава на военноморските, военновъздушните сили и сухопътни войски.

Снимки: ВМС

В рамките на учението се провежда оценка и сертифициране на базов миночистач "Шквал" по стандартите на НАТО. По време на действията на море различните тактически формирования изпълняват артилерийски стрелби, организират отбрана и защита, борба с минни опасности, учения по защита на кораба от ядрено, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.

Автор: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте кои са новите министри
Вижте кои са новите министри
Урсула фон дер Лайен поздрави в Туитър Николай Денков
Урсула фон дер Лайен поздрави в Туитър Николай Денков