НОВИНИ

Запознайте с Апоел Беер Шева - следващият противник на Левски в Лигата на конференциите

запознайте апоел беер шева следващият противник левски лигата конференциите
Снимка: ФК Апоел Беер Шева
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 10.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Апоел Беер Шева е общо петкратен шампион на Израел, като безспорно в момента клубът се намира исторически в най-успешния си период, като между 2016-а и 2018-а година спечели три пъти подред златните медали в първенството.

Възходът на тима, чийто първи две титли идва през сезони 1974/75 и 1975/76, в новото време обаче започват през вече далечната 2007-а година, когато собствеността придобива Алона Беркат - вторият най-богат израелски политик, която става и първата жена собственик на футболен клуб в страната. Състоянието ѝ се оценява на 125 милиона долара, а германският вестник "Билд" я определя като "Ангела Меркел на футбола в Израел".

С нея Апоел Беер Шева печели девет трофея и влиза на два пъти в групите на Лига Европа и Лигата на конференциите.

През 2015-а година пък е построен и новият стадион на клуба - "Търнър" с капацитет 16 000 седящи места, който е кръстен на бившия кмет на Беер Шева Яков Търнър.

Отборът на Апоел е изграден почти изцяло от местни състезатели, тъй като в Израел има правило за допускане на максимално шестима чужденци в съставите. Там се подвизава и българският национал Йоан Стоянов, който обаче е предимно резерва и е записал само 4 мача, а през миналия сезон игра под наем в Секция Нес Циона.

Понастоящем треньор е бившият играч на клуба Елянив Барда, който бива назначен като временен вариант през 2021-а година, но след като стабилизира резултатите на тима остава на поста си, който заема и до днес.

Апоел Беер Шева може да се похвали с перфектен баланс срещу български отбори - два сблъсъка, две елиминации. В първия случай израелците отстраняват Лудогорец в квалификации в Шампионската лига през сезон 2017/18 след успех с 2:0 в първия мач у дома и загуба с 1:3 във втория. Тогава обаче, по силата на правилото за голове на чужд терен, "повелителите на камилите" продължават напред. През сезон 2021/22 тимът от Беер Шева пък беше историческият пръв съперник на Арда Кърджали в Европа, но сблъсъкът завърши с категоричното 6:0 общ резултат в полза на израелците.

Автор: Бюлент Мюмюнов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронното първенство вече функционира на всички нива в българския футбол
Електронното първенство вече функционира на всички нива в българския футбол
Слънчево през почивните дни, до вечерта валежите навсякъде ще спрат
Слънчево през почивните дни, до вечерта валежите навсякъде ще спрат