НОВИНИ

Лисици по улиците: Защо дивите животни влизат в градовете?

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 24.09.2021
7284
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

От спасителен център "Зелени Балкани" все по-често получават сигнали от София, Варна, Плевен и по-малки населени места за лисици, които се разхождат в градовете.

Все по-обичайно става пребиваването на лисиците в населените места, каза в студиото на "Денят започва" Христина Клисурова от спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани".

Това са поредните животни, намерили ниша към хората и няма повод за паника или притеснение, нека не ги провокираме, призова тя.

Хората хранят уличните животни - кучета и котки. Покрай това лисиците също навлизат в населените места.

"Едно от обясненията ни е човешката намеса в техния живот, това, че хората навлизат все повече в техния дом - дивата природа. Някои от животните се адаптират да живеят в близост до хората. Немалка причина е и, че намират много лесно по-достъпна храна", обясни Клисурова.

"Няма повод за притеснение, това са животни, които не са опасни за хората, не нападат, но все пак си остават диви. Диви, тоест пазят дистанция от хората. Нашият апел е да не бъдат подхранвани умишлено, защото имаме и такива случаи, в които хората хранят умишлено лисиците", каза Клисурова.

Според Христина Клисурова това е нож с две остриета, защото лисицата свиква с хората, но не всички я приемат по начина, по който я приема човекът, който я храни.

"Лисицата все пак си остава хищник и, примерно, в едно малко населено място, където хората си отглеждат кокошки, наистина може да нанесе вреда, но не на хората, а на животните", обясни тя.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълно е COVID отделението в една от софийските болници. Само един от пациентите е ваксиниран
Пълно е COVID отделението в една от софийските болници. Само един от пациентите е ваксиниран
Последен ден преди вота в Германия
Последен ден преди вота в Германия