НОВИНИ

Защо в Токио звучи Чайковски вместо химна на Русия?

токио звучи чайковски вместо химна русия
bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 27.07.2021
5805
Чете се за: 02:05 мин.
Новини
Слушай новината

Концерт за пиано и оркестър №1 на Пьотр Чайковски звучи на Олимпиадата в Токио. Вярно е, че гениалният руски композитор е починал преди 128 години, но духът и музиката му продължават да живеят на тези Игри.

Златните медали на състезателите на Русия преминават под този музикален съпровод на почетната стълбичка. Спортистите са щастливи от успеха, но не могат да запеят своя химн в знак на олимпийска радост.

Музиката на Чайковски звучи по време на церемониите на награждаване, когато руски спортист спечели злато.

Но защо е така?

През 2019 г. Световната антидопингова агенция наложи санкции на Русия заради прикриването на допинг проби на спортисти. Наказанията, наложени по-рано, дори отстраниха много руски спортисти от Зимните игри в Пьончан през 2018 година.

Цялата делегация на страната участва под наименованието „Руски олимпийски комитет“ в Токио. Всичко започна от скандала, възникнал през 2014 година, с прикриването и манипулирането на данни в Московската лаборатория на руски състезатели.

Международният олимпийски комитет утвърди преди няколко месеца, че Чайковски ще звучи не само в Токио, но и на Игрите в Пекин догодина.

Решението беше взето, след като Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли предложението за песента „Катюша“, за която се смята, че е пряко свързана с Русия, а това би нарушило санкциите, наложени на страната.

Съдът в Лозана намали наполовина периода, за който се прилага това наказание - от четири на две години. Но все пак обхваща и Зимната олимпиада.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен медал за историята - състезателка от Бермуда спечели женския триатлон
Златен медал за историята - състезателка от Бермуда спечели женския триатлон
Силвано Пранди: Повиканите състезатели могат да дадат повече
Силвано Пранди: Повиканите състезатели могат да дадат повече