НОВИНИ

Завърши конгресът на китайската комунистическа партия, бившият лидер Ху Дзинтао бе изведен от залата

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:49, 22.10.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

В Пекин завърши 20-ият конгрес на китайската комунистическа партия. На церемонията по закриването странна случка привлече вниманието на световните медии, но беше пропусната от китайските.

Бившият генерален секретар и президент Ху Дзинтао беше изведен от президиума, където седеше до настоящия държавен глава Си Дзинпин. Това действие, което очевидно го изненада, надали е случайно, отбелязват наблюдатели.

Снимки: БГНЕС

79-годишният Ху не споделя възгледите на президента Си. Той пледира за предишния модел на ръководство с ограничения за възрастта и броя на лидерските мандати. 69-годишният Си пое твърдо властта в партията и иска да отмени това.

Очаква се утре, на първия пленум на Централния комитет на партията след конгреса, той да бъде преизбран за трети мандат като генерален секретар. Това означава, че догодина Си Дзинпин ще получи и безпрецедентен трети мандат като президент на Китай.

Днес той изрази задоволство от работата на конгреса, на който бяха гласувани поправки в устава на партията, затвърждаващи лидерската му роля и неговите идеи за "социализъм с китайска специфика в новата епоха". Това поставя Си наравно с основателя на Китайската народна република Мао Дзедун.

"Дневният ред на 20-ия национален конгрес на Китайската комунистическа партия е изпълнен. С общите усилия на всички делегати форумът има успех. Той постигна целта да обедини мислите, да укрепи доверието, да изясни курса и да вдъхнови бойния дух. С този конгрес вдигнахме високо знамето, събрахме сили и продължаваме единни напред", каза Си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният национал Йордан Минчев се завърна в НБЛ, ще играе за Рилски спортист
Баскетболният национал Йордан Минчев се завърна в НБЛ, ще играе за Рилски спортист
Антоанета Костадинова се класира за финала на 25 метра пистолет на Световното в Кайро
Антоанета Костадинова се класира за финала на 25 метра пистолет на Световното в Кайро