НОВИНИ

Здравната каса разкри 671 легла фантоми в болниците

Практика за източване на касата ли е това или небрежност?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:16, 22.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

671 несъществуващи болнични легла са въведени в електронната система на Здравната каса.

Своеобразната виртуална болница е отворена от служители на Здравната каса в 20 области на страната. Леглата фантоми са разпределени в частни, държавни и общински болници. Съществуването им поражда съмнения за източване на средства от бюджета на касата.

През тази година само за болници са заделени над 3,5 милиарда лева. По това перо се очертава недостиг от около 300 милиона лева. През април Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете, които даваха право на касата да не плаща на болниците така наречената надлимитна дейност.

Здравната каса е сключила договори с болниците за около 50 000 легла. Всеки договор се въвежда ръчно в електронната система от служители на районните здравни каса в страната. Временният управител на фoнда разпоредил проверка съвпадат ли данните от електронната система със записаното в договорите с болниците. Така се разбрало,че в системата на касата са вписани 671 легла повече.

"В по-големите каси има повече несъществуващи легла, в по-малките каси - по-малко. Има болници с по 15-20 легла в повече. Повечето легла създават възможности за отчитане на по-голям обем дейност", посочи проф. Момчил Мавров - временно и.д. управител на НЗОК.

118 от леглата фантоми са интензивни. Разпределени са в 6 болници, които нямат реанимация.

БНТ: Тоест тук вече със сигурност става въпрос за злоупотреба?

Проф. Момчил Мавров: Ще разберем точно дали става въпрос за злоупотреба и за какви злоупотреби става въпрос. Дали се касае за небрежност, за грешка или за нещо друго.

Клиничните пътеки в реанимацията са сред най-скъпоплатените от Здравната каса. Още не е ясно дали болниците с легла фантоми са получавали пари за дейност, която не са извършили.

"Ще намерим начин да докажем дали и каква дейност в повече е извършена върху тези виртуални легла. Една болница с около 600-700 легла заработва годишно около 50-60 до 100 милиона лева в зависимост от клиничните пътеки и процедури, които изпълнява", каза проф. Мавров.

В ход са проверки, които трябва да установят кой, кога и защо е въвел леглата фантоми в системата на касата.

"За нас беше по-важно сега да отстраним тази нередност , за да може да предотвратим по-големи щети за НЗОК. И това вече е направено", обясни и.д. председателят на НЗОК.

Касата е прекратила договора си със столична аптека, която източила над милион и половина лева.

"Тук по-скоро говорим за сигнали, оплаквания от притежатели на разрешение за употреба. Затова, че те не са тъгували с въпросните търговци, които са снабдявали аптеката и въпросните търговци на дребно не са ги снабдявали със съответните медикаменти, а те съответно са били продавани в аптеката", заяви проф. Мавров.

В бюджета на касата тази година се очертава недостиг на средства за лекарства и болници. Той може да бъде компенсиран с разблокиране на резерва, повече приходи от здравни вноски, преразпределяне на средства или актуализация на бюджета. През септември ще стане ясно кой вариант ще избере Надзорният съвет на касата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна край блокове в Бургас, евакуираха хора
Голям пожар избухна край блокове в Бургас, евакуираха хора
Гледайте по БНТ 3: Амиго Северозапад започва европейския си поход
Гледайте по БНТ 3: Амиго Северозапад започва европейския си поход