НОВИНИ

"Зеленото" бъдеще: Как идея за мебели от отпадъци спечели 200 000 лв. европейско финансиране

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 12.12.2020
5147
Чете се за: 04:52 мин.
По света

"Когато бях дете – много ми бяха интересни всичките предавания и канали за наука, където виждах хора, които успяват да постигнат нещо, което помага на цялото човечество да се развива напред. Те много ме впечатляваха и още от тогава знаех, че като порасна, ще се занимавам с нещо като иновация".

Атанас Енев. Над 30. Повече от десетилетие не е дете. И вече е намерил начин да
превърне отпадъците от гъби и растителни продукти – в материал, от който се прави опаковка, маса, или стол. Или дори сграда. Без това да пречи на природата.

Архитектурата беше професията, която се насочих.... започнах в една от най-големите фирми в София, където имах късмета да попадна на уникален екип...Просто в един момент разбираш, че това не е на 100% твоето нещо. Над една година преди работа и след работа намирах моменти, в които можех да чета за различни типове бизнес, разказва Атанас.

Затова напуска – и страхотния екип, и добре платената работа, и започва нещо твърде несигурно.

И аз си мислех, че съм луд. Да си тръгна от архитектурата и да започна фирма беше много тежко решение. Определено не беше взето с лека ръка, споделя Атанас. Още по-луд вероятно е изглеждал за околните, когато превръща дома си в лаборатория за ...боклук. Започнахме да търсим отпадъчни продукти, да търсим отпадъци и да видим как можем да ги използваме така, че те да станат продукт, който да стигне до пазара и да дава стойност. И по този начин А) взимаме отпадъците и не позволяваме да се оползотворяват грешно и Б) намираме още стойност в тях и ги пускаме на пазара.

Търсенето на отпадъци беше много интересен процес. После вече преминахме към събиране на тези отпадъци и някои от тях бяха доста странни. Например, събирали сме остатъци от индустриално произведен коноп, от тютюн, които реално им се сториха много странно на полицаите, които спираха колата и питаха „Какво е това?!“ Когато правихме опити вкъщи - ние ги правихме на първия етаж, аз тогава нямах завеси и бяхме две момчета с маски и с ръкавици, които правят нещо изключително странно. Съседите го виждаха и после ми даваха много, много странни погледи, разказва през смях младежът.

Най-добрият организъм, който решихме, че можем да използваме са гъби. Правихме експерименти, сложихме гъбите в остатъчния материал, видяхме, че те се развиват и по-важното, видяхме, че те създават твърд сегмент, твърда част. Съответно това ни се стори страхотна иновация, обяснява Атанас.

Такава се сторила и на европейска програма за финансиране, от която печелят 200 000 лева. С тях стартира съвсем малка фирма от трима ентусиасти. Намират други с техните идеи в Нидерландия и им предлагат да работят заедно.

Партньорите ни са в ЕС, намират се в Нидерландия. Те имат адски много опит в този тип технология. Имат много опит в производството. Ние определяме колко материал да се използва, как да се създадат, така че да са максимално екологично чисти. Създадохме първата опаковка, която е направена от гъбен материал на българския пазар. Вторият проект, който е изключително важен за нас – е с един от топ 10 автопроизводители в световен мащаб, споделя Атанас.

Гъбената технология има много проявления. Тя може да се използва за дизайн – например могат да се правят столове, маси, лампи. Може да се използва в опаковки – могат да се правят първични, вторични, термоустойчиви опаковки, удароустойчиви опаковки и нещото, което най-много ни пали е, че може да се използва в строителството. Могат да се правят облицовки, топлоизолация, дори тухли могат да се правят с тази технология. Материалът може да издържи в една сграда точно толкова колкото издържи самата сграда.

Това, което прави Атанас е пример за кръгова икономика - нищо не се изхвърля и не се замърсява въздуха. Цел, която след 2021 г. става най-важната за Европейския съюз и за България. А кохезионните фондове ще помагат да я постигаме.

И тогава, като решим да изхвърлим стола си, направен от този материал, той няма да отиде на сметището. Просто го хвърляте в градината и бактериите и влагата правят всичко останало до 70 дни. Става храна за растенията. Дядо ми казваше, че късметът се заслужава. Аз вярвам, че с работа усилия можеш да получиш този късмет. Много хора им се струваше странно, много хора смятаха, че това е загуба на време. Не може да отидеш и да кажеш на някой „Хей, аз искам да правя нещо от нов, иновативен материал, който почти никой не е чувал и да произвеждам продукти, които още никой не е произвел“ и хората да ти кажат „ДА, давай, ти ще успееш!“.

Атанас обаче продължава да си го казва. Всеки ден. Предпочита да го мислят за луд. Но да остави нещо на човечеството.

Автор: Татяна Йорданова

Тя е само на 36, но вече е професор по индустриален мениджмънт. Има десетки студенти, редица публикации в популярни научни издания, посветила се е на зелените проекти. Дубравка знае как от зелените листа на захарното цвекло може да се получи протеинът Рубиско. Въпреки че е растителен, той в най-голяма степен прилича на животинския протеин - съдържа всички съществени аминокиселини във високи количества, има висока хранителна стойност и е перфектният заместител на протеина в яйчния белтък.

Рубиско всъщност е най-разпространеният протеин на Земята. Намира се в зелените листа на зеленчуците. Това е растителен протеин, който в най-голяма степен прилича на животинския протеин - защото съдържа всички съществени аминокиселини във високи количества. Има и висока хранителна стойност. Всичко това го прави перфектният заместител на протеина в яйчния белтък.

Освен това е решение за вегани, вегетарианци и за хора, които имат нетърпимост към животински протеини или алергии, разказва Дубравка.

Всичко започва на полето със захарно цвекло, прилежащо на демонстрационната фабрика в Нидерландия за извличане на растителния протеин Рубиско. Съоръжението е изградено като част от 4-годишния проект, в който участват партньори от 4 европейски държави - освен Нидерландия, Испания, Франция и Сърбия. Целият процес на екстракция е патентован.

Капацитетът на нашата фабрика - годишно може да се обработва по 4 000 тона листна маса от цвекло, обяснява Дубравка.

Количеството протеин в листата е много малко. Били са необходими години труд, за да се усъвършенства технологията. Извличането започва със смилане на зелените листа, при което се получава тъмнозелен сок. Следва серия от химични и физични процеси, след които течността вече е безцветна. И последният етап е превръщането й в прахообразна консистенция. Използваното оборудване е традиционно за хранително-вкусовата промишленост, но последователността и комбинациите правят процеса уникален.

Как са се пресекли пътищата на младата жена от Сърбия и на протеина от захарно цвекло:

Дубравка: Това е много интересна история. Написах статия за оценка на жизнения цикъл на пилешкото месо. Тя беше забелязана от директора на шведски изследователски център, и той всъщност ме свърза с хора от проекта. Така започна всичко, с подготовка на проекта през 2015 г. Моята роля - правя оценка на жизнения цикъл, става дума и за оценка на въздействието на околната среда при процеса на екстракция на протеина. Този процес е природощадящ. Моето проучване доказа, че протеинът, който ние добиваме, е по-щадящ природата от този, добиван от яйчен белтък. Въздействието върху околната среда при екстракцията от листа на цвекло много по-"зелена", отколкото ако се използва листната маса на други растения - като цикория, брюкселско зеле, моркови. Така че, захарното цвекло е оптималният вариант за добиването на протеина Рубиско.

Къде обаче може да се използва този растителен протеин, който почти замества събрата си животински произход?

Дубравка: Аз много обичам сладолед и торти. И това ще е перфектният вариант да включим Рубиско в диетата си. Той може да замени протеина в яйчния белтък в сладкарската промишленост. Само след няколко месеца този проект ще остане в историята на Европа с марката успешен.

Дубравка вече обмисля работата си по следващия. Казва, че за младите европейци е много важно да бъдат информирани за новаторските инициативи, които ЕС финансира.

Защото инициативи като тази са много важни за Европа и за целия свят. Защото зелените технологии са нещо, към което винаги можем да се стремим. Бих искала и в бъдеще да продължа да работя за проекти като този, и да направя Европа малко по-добро място място що се отнася до околната среда, споделя плановете си за бъдещето Дубравка.

Автор: Теодора Гатева

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централната емисия новини в 20 ч.

Още от предаването вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести във Франция заради закона за националната сигурност
Протести във Франция заради закона за националната сигурност
9 от Левски удържаха 10 от Царско село
9 от Левски удържаха 10 от Царско село