НОВИНИ

Значително поскъпване на храни и стоки на прага на есента

значително поскъпване храни стоки прага есента
bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 14.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са се повишили значително. Това сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Сред тези продукти са някои плодове и зеленчуци. Най-голямо е средното увеличение в цената на краставиците спрямо миналата година - 75 стотинки. Доматите и червения пипер са се увеличили средно с 40 стотинки, а прасковите с 64 стотинки.

Вижте какво показа нашата проверка на два големи пазара в София.

Доматите са сред зеленчуците, които са поскъпнали значително през последната година. Валентина Евгениева забелязва това докато пазарува на пазар ''Красно село''.

"Mежду 2,90 до 5 лв. Tова е, което аз забелязвам, мисля, че сме в разгара на брането на домати и би трябвало цената да е по-ниска'', казва Валентина Евгениева.

Въпреки това тя е доволна от качеството на продуктите и продължава да бъде редовен клиент на пазара. Други също усещат увеличението.

Търговци и производители също са съгласни, че поскъпване има. Най-видимо е то при доматите, краставиците и пипера.

''Еми при тая суша, която беше нормално е да са малко по-скъпи, защото този, който не гледа не знае какво се изхвърля, колко труд се влага'', смята Петя, търговец.

Производителите обясняват увеличаването на цените с по-скъпите ток и вода.

''Има поскъпване на всичко, като плащаме тока, като плащаме водата, като плащаме ние сме производители, всичко е космическо става и от там идва увеличението'', казва Спаска Гинева, производител.

При някои плодове също има скок в цената. Търговците прогнозират, че сезонните плодове и зеленчуци ще продължат да поскъпват.

Стажант-репортер: Златина Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема
Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема
Как ще започне учебната година в столичната Френска гимназия?
Как ще започне учебната година в столичната Френска гимназия?