Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Знакови сгради в САЩ грейнаха в цветовете на българския трибагреник (ВИДЕО)

от БНТ
14:24, 04.03.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

За втора поредна година, в чест на Националния празник на България - 3 март, Генералното ни консулство в Лос Анджелис освети знаковата сграда на общината на Лос Анджелис в цветовете на националния трибагреник на страната ни.

Инициативата е изключително важна, защото се случва за първи път в историята на този американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. Тя е резултат от отличното сътрудничество на българското Генерално консулство в Лос Анджелис с местните власти и е израз на уважението към нашата страна и нейната история и традиции. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник.

На осветяването присъстваха много сънародници и чуждестранни гости, представители на консулския корпус, местните власти и др.

Популярният български ансамбъл за народни танци от Лос Анджелис "Хоротропци" направи флашмоб, а екипът на консулството раздаде мартеници и български знамена на всички присъстващи.

При осветяването от дипломатическата служба дадоха официален коктейл по случай националния празник, на който присъстваха много сънародници и чуждестранни гости - кметове, членове на градския съвет, генерални консули и членове на консулския корпус, представители на еврейски организации, партньори и др. Коктейлът се проведе в знаковата зала "Dorothy Chandler Pavillion" в центъра на града, която се намира в близост до осветената сграда на общината на Лос Анджелис.

През миналата година, по време на първото осветяване на сградата на общината на Лос Анджелис, генералният консул Бойко Христов обеща инициативата му да се разрасне и да обхване и други важни градове от консулския окръг на генералното консулство.

Тази година, в изпълнение на обещанието му, по случай Националния празник на България, в бяло, зелено и червено грейнаха също така един от символите на Сиатъл – прочутото виенско колело в центъра на града, както и за първи път беше осветена знакова сграда в щата Аризона – тази на общината на столицата Финикс.

През февруари по време на официално заседание на градския съвет на Бевърли Хилс, кметът Лили Боси връчи на генералния ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов прокламация по случай Националния празник на България - 3 март и 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Септември обърна Берое като гост за първия си успех в Първа лига от октомври насам
Септември обърна Берое като гост за първия си успех в Първа лига от октомври насам
Българската смесена щафета при младежите с 12-то място на световното в Казахстан
Българската смесена щафета при младежите с 12-то място на световното в Казахстан