Руснак, живеещ във Варна, е заплашен от екстрадиция. Според семейството - заради гражданската му позиция

от БНТ
20:28, 05.08.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината
Вашият браузър не подържа audio

Алексей Алчин – руски гражданин, който от пет години живее и работи в България, е заплашен от екстрадиране в Русия.

В момента той се намира във варненския затвор, а делото му е насрочено за 8 август. Престъпленията, които са посочени в искането за екстрадиция, са финансови, но и той, и съпругата му смятат, че разследването и искането за връщането му са свързани с неговата гражданска позиция.

На 26 февруари във Варна на протеста срещу руското нахлуване в Украйна присъства и Алексей Алчин. Той запалва руските си лични документи в знак на протест. В месеците след това активно помага на украинските бежанци и призовава за спиране на войната.

Всичко това - докато на 15 юли във Върховната касационна прокуратура идва искане за екстрадирането му по дело, образувано на 25 януари 2018 г. - за невнесен ДДС в размер на близо 300 милиона рубли. Олга живее с Алексей повече от три години. Описва го като човек, на когото може да разчита и с усет за правилното.

БНТ: Изненадва ли ви обвинението, по което иска неговото задържане и екстрадиране в Русия?

Олга Гюрова: Абсолютно. В края на юни той получи съобщение от "Миграция" за това, че са дошли документи за издирването му от Русия и че той трябва да се яви за интервю.

Тогава Алексей Алчин е задържан, прекарва 12 дни в затвора, но после е пуснат под домашен арест. От 1 август той отново е в затвора, след като идва искането за екстрадиция. И той, и Олга са изключително притеснени.

"Това нещо не е било първата му скептична проява по отношение на политиката на родината му. Сега всички тия събития най-вероятно ще се трактуват по доста очакван начин от страна на Русия и мерките, наказателните мерки, приложени към него, ще бъдат просто несъпоставими с мащаба на въпросите, които руската страна има към него официално, разбирате ли? Има безбройни прецеденти и случаи, за които се знае за неправомерно осъждане и нечовешко третиране на хората, които държавата не ги иска", обясни Гюрова.

Искът срещу Алчин е свързан с частната му фирма за изкупуване на скрап от ценни метали, създадена през 2014 г. Бизнесменът твърди, че е започнал натиск от страна данъчните и федералните служби за сигурност и получава информация, че предстои да му повдигнат фалшиви обвинения. Решава да напусне Русия.

В България създава собствен туристически бизнес, работи като представител на украинска фирма и треньор по кендо и иайдо. На фона на историите на Магнитски, Ходорковски и Навални Алексей не очаква по-различна съдба за себе си, ако бъде екстрадиран. Решението ще вземе Варненският окръжен съд в понеделник.

Автор: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Новини КРИЗА&ПАРИ Спорт На Живо Слушай