ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Фестивал на габровския шоколад

bnt avatar logo от Зорница Илиева
A+ A-
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

За първи път габровци представиха стара и дълго пазена в тайна кулинарна рецепта. Пред очите на десетки гости и туристи в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" майстори шикерджии показаха на открито как се приготвя така наречения "пестил" или невероятно вкусния габровскишоколад от сини сливи.

фестивал габровския шоколад
За първи път габровци представиха стара и дълго пазена в тайна кулинарна рецепта. Пред очите на десетки гости и туристи в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" майстори шикерджии показаха на открито как се приготвя така наречения "пестил" или невероятно вкусния габровски
шоколад от сини сливи.

Преди сто години, когато сладкишите не се продавали в магазина, габровци правели пестил и казвали на децата, че това е шоколад. И макар по онова време пестилът да е бил единственият десерт, който слагали на трапезата, сега малко хора знаят рецептата, но помнят, че е много, много
всусен.

"Сливите се варят, притриват се през ситото, остава най-финото" - обясни Павлин Колев - майстор шикерджия.

"След това идва моментът, когато най-фината част от сливите се излива в басана и започва едно варене и едно голямо, голямо бъркане в продължение на четири-
пет часа" - продължава майсторът.

Готовата смес се намазва върху дъски, на които съхне. Готов е за хапване, когато се втвърди. Гостите на "Етъра" остават удивени от вкуса и начина на приготвяне на габровския шоколад.

Типично по габровски единственият излишен материал са костилките и част от люспите. Шикерджиите не крият рецептата, защото всъщност тайната била в сладкия сорт сливи, които растяли само в габровско.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?