НОВИНИ

26 години от убийството на Раджив Ганди

Индия отдаде почит на своя велик син и министър-председател Раджив Ганди, който беше убит от терористите на 21 май 1991 г. На церемонията в столицата Делхи присъстваха председателят на Индийския национален конгрес /ИНК/ и съпруга на покойника Соня Ганди и техният син Раул. Сред гостите, които се поклониха пред тленните останки на големия политик бяха държавният глава Пранаб Мукхърджи и бившият премиер Монмохан Сингх.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:40, 21.05.2017
5476
Чете се за: 01:09 мин.
По света
години убийството раджив ганди

Раджив е синът на забележителния индийски държавник Индира Ганди и внук на Джавахарлал Неру. Той е роден в Мумбай на на 20 август 1944 г. Учи във Великобритания, стреми се да не се намесва в политиката.

Индийският национален конгрес управлява страната повече от 50 години след обявяването на независимостта през 1947 г. През този период начело на страната е представител на семейство Ганди. Джавахарлал Неру беше премиер от 1947 до 1964 г. Две години след смъртта му Индира стана премиерка, пост, който заемаше от 1966 до 1977 г., след това от 1980 г. до жестокото ѝ убийство 31 октомври 1984 г.

Раджив Ганди влиза сравнително късно в голямата политика. Той е привлечен от майка си след неочакваната смърт на по-малкия си брат Санджая Ганди.През 1983 г. е избран за генерален секретар на политическата партия Индийски национален конгрес и става фактически приемник на майка си. След нейното убийство през 1984 г. е избран за председател на ИНК, оглавява правителството и едновременно е министър на външните работи до 1988 г. След падането от власт на ИНК през 1989 г. става лидер на опозицията.

Раджив Ганди е убит по време на предизборна кампания от тамилска терористка-камикадзе, недалеч от Мадрас на 21 май 1991 г. Тогава предизборната му обиколка отразява журналистката от БНТ Даниела Кънева. Малко преди да бъде убит тя го интервюира в неговия самолет. Това е последното интервю на Раджив.

Кадрите, заснети от екипа на Кънева и нейните репортажи, са излъчени от световните телевизии, начело със Си Ен Ен.

Даниела Кънева сподели: „Онези сили в света, които нямаха нужда от хора като Салвадор Алиенде, Улф Палме, Индира Ганди и Раджив Ганди..., ги премахнаха. Светът днес би бил друг, ако тези страни, големи цивилизации бяха ръководени от хора, които можеха да внесат по-многополюсен вариант в международния ред“.

През 1998 г. са осъдени 28 заговорници, участвали в организацията и убийството на Раджив Ганди. След неговата смърт ИНК пак остава в ръцете на политическата династия "Ганди-Неру", като след няколко години начело на партията застава вдовицата му Соня Ганди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5 на музеите във Варна
Топ 5 на музеите във Варна
​Ед Шийран и Бруно Марс ще пеят на музикалните награди на сп. Билборд​
​Ед Шийран и Бруно Марс ще пеят на музикалните награди на сп. "Билборд"​