Масови проверки в заведенията за хранене започнаха от днес в най-големия ни морски курорт „Слънчев бряг”. Целта е да се провери наличието на трудови договори на персонала, редовността на касовите апарати и издаването на фискални бонове.
Масови проверки в заведенията за хранене започнаха от днес в най-големия ни морски курорт „Слънчев бряг”. Целта е да се провери наличието на трудови договори на персонала, редовността на касовите апарати и издаването на фискални бонове.
Данъчни и инспектори по труда започнаха проверките в две от най-големите заведения на централната алея в курорта. Още с първите въпроси към персонала стана ясно, че сезонните работници се разписват срещу минималната заплата от 240 лв и разчитат на бакшиши.
Милен-барман: „Разчитам единствено на благоволението на туриста, понеже те знаят, че в Слънчев бряг бакшишът е приет навсякъде и ние работим едва ли не на благоволението на туриста. Изкарвам си да си покрия разходите, да си платя квартирата, за храна да имам за деня и да си купя някой и друг сладолед, пуша и цигари....”
Проверката трябва да изясни и дали всички трудови договори на персонала са регистрирани в Инспекцията по труда.
Павлин Васков-директор на Инспекция по труда-Бургас: „Честа практика през последните няколко години е: регистрират договора и след няколко дни отиват и го отрегистрират. А когато ние влезем на проверка ни предоставят един годен и регистриран трудов договор.”
Глобата за всеки без редовен трудов договор е 15 хил. лв., казаха инспекторите. Данъчните добавиха, че проверките имат за цел не само да откриват конкретни нарушения, но и да бъдат силен стимул за спазване на финансовата дисциплина-
Стефан Банкин - началник отдел „Оперативен Контрол”- НАП-Бургас: „Няколко заведения миналото лято, преди нашите наблюдения имаха обороти от 500-600 лв. на ден, а след нашите наблюдения и по време на нашите проверки оборотът им скочи драстично-от порядъка на 5-6 до 10 хил. лв. на ден.”
Данните от проверките ще послужат и за ревизии за 5 години назад, казаха инспекторите и потвърдиха, че рейдовете по заведенията и хотелите по Черноморието ще продължат през целия туристически сезон.