Цените на хляба в повечето големи градове тръгнаха нагоре. Рекордът е в София, където всички видове хляб са поскъпнали с около 20%. В Русе повишението е средно с 10-12 стотинки, в Благоевград с около 15 стотинки. Причината за увеличението, според хлебопроизводителите, са по-високите цени на брашното от новата реколта, които само за седмица са скочили с над 250 лева за тон.
Цените на хляба в повечето големи градове тръгнаха нагоре. Рекордът е в София, където всички видове хляб са поскъпнали с около 20%. В Русе повишението е средно с 10-12 стотинки, в Благоевград с около 15 стотинки. Причината за увеличението, според хлебопроизводителите, са по-високите цени на брашното от новата реколта, които само за седмица са скочили с над 250 лева за тон.
Очакваното поскъпване, за което се заговори още в началото на седмицата вече е факт. Проверката ни из софийските магазини показа, че на повечето места килограм хляб е с около 15 стотинки по-скъп. Все пак имаше и магазини, където цените бяха непроменени.
Добринка Ташева, търговец:
- Хлябът при нас се продава все още на старите цени, но доколкото знам в съседния магазин се продава с 10 стотинки повече. Предупредиха ме, че през следващите дни и при нас ще бъде увеличен, но с колко не мога да кажа.
Хлебопроизводителите твърдят, че поскъпването е неизбежно след като купуват брашното от новата реколта вместо досегашните 400 лева за тон на 650 лева за тон. Почти всички фурни вече работили с новите цени.
Други хлебопроизводители възроптаха и заявиха, че поскъпването на брашното в момента е нереално.
Димитър Бакалов, Председател на Браншовата организация на хлебопроизводителите Благоевград:
- Никой не работи с тазгодишна пшеница, тя още е прясна още е сурова, така или иначе работят повече с миналогодишна пшеница, миналогодишната пшеница не беше на тази цена.
Прогнозите са, че хлябът ще продължи да поскъпва.
Георги Попов, председател ан Асоциацията на хлебопроизводителите:
- Очаквам, че до края на седмицата цените в София и страната ще се увеличат средно между 20 и 25% и ще достигнат равнища от 1.20 до 1.40 лв. за кг хляб.
Репортер:
- Според вас абсолютно обосновано е това поскъпване на хляба.
Георги Попов, председател ан Асоциацията на хлебопроизводителите:
- Да, категорично. Не бихме могли да говорим въобще за спекулативни цени. Пазарът е свръх конкурентен и той не позволява безконтролно увеличаване на цената.
Основателно ли е поскъпването тепърва ще се изяснява, но по-високите цени вече се усутиха от хората.
Репортер:
- Скъп ли ви е хляба?
Жена:
- Скъп е разбира се, при това жито дето го има сега и казват, че е в изобилие и внасят, защо е нужно да се увеличава, даже според мен би трябвало да поевтинее.
Мъж:
- Скъп не скъп, без хляб не може. Казват че жито има, криза няма, излизаме от кризата, а ние все повече затъваме, но народът си мълчи, трае си, защото трябва да се яде, няма начин.
От Асоциацията на хлебопроизводителите засега отказват по-дългосрочна прогноза за цените на хляба, защото в следващите два месеца се очаква пазарът на зърно да бъде изключително динамичен.