НОВИНИ

Близо 37 % от българите избягват найлоновите торбички

Проучването е направено преди старта на образователната кампания на МОСВ "Яко е да си еко", насочена към оформяне на екологична култура сред подрастващите.

bnt avatar logo
от БТА
15:28, 26.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
близо българите избягват найлоновите торбички

От употреба на найлонови торбички се въздържат 36,4 на сто от българите, сочат данните от национално представително изследване, изготвено от агенция "Екзакта" по поръчка на ОПОС 2014-2020. С процент повече са сънародниците ни, които се стараят да не използват пластмасови бутилки, чаши, чинии и пр.

Проучването е направено преди старта на образователната кампания на МОСВ "Яко е да си еко", насочена към оформяне на екологична култура сред подрастващите, съобщават от ведомството. Тя цели и популяризиране на мерките за чиста околна среда на МОСВ, изпълнявани чрез новата оперативна програма.

Доста висок процент - 38% заявяват, че когато изхвърлят пластмасова бутилка я смачкват, за да заема по-малко място в контейнера.

26 % не прилагат мерки за намаляване на отпадъците. Интересни са и данните за мерките, които българите прилагат във всекидневието си и които водят до намаляване на замърсяването на въздуха. 58,5 на сто казват, че ходят пеш, 25,3 а сто използват сухи вместо мокри дърва за отопление.

Тези, които целенасочено използват градски транспорт вместо личния си автомобил са 17,7 на сто, а 15,8 процента заменят автомобила с велосипед. Общо 6,6 на сто казват, че използват въглища с ниско съдържание на сяра и пепел. Над 28 процента от българите заявяват, че не прилагат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Сред най-сериозните екологични проблеми българите посочват изсичането на горите, липсата на залесяване, умишлените палежи, замърсяването на въздуха, незаконните сметища, липсата на достатъчно екологично съзнание у хората

Най-голям процент от българите - 49,7 % смятат, че проблемите със замърсените територии в България се дължат на липсата на култура у хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е третият атентатор от летището в Брюксел
Задържан е третият атентатор от летището в Брюксел
Кунева обеща парите за висше образование да се увеличават
Кунева обеща парите за висше образование да се увеличават