ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Тайната на азорския чай

bnt avatar logo от Надежда Василева
A+ A-
Чете се за: 01:13 мин.
Икономика

Единственото място в Европа, където се отглежда чай е част от територията на Португалия - Азорските острови. През 19 век на островите са работили 14 фабрики за производство на чай. Сега са останали само две.

тайната азорския чай

Единственото място в Европа, където се отглежда чай е част от територията на Португалия - Азорските острови. През 19 век на островите са работили 14 фабрики за производство на чай. Сега са останали само две.

В зелената философия на остров Сао Мигел отглеждането на чай има своята вековна история. В прегръдката на океана климатът и почвата на острова се оказват идеално място на чаените плантации.

"Тук отглеждат чай от 1875-та година, когато семената са получени от Китай. През 1945 на острова са донесени семена от Индия. Ние произведохме ново растение, което е устойчиво на вятъра, защото океанът е много близо. Сега не е необходима специална защита за растенията".

Близо до Майя, в тази фабрика минало и бъдеще сякаш се въртят в съвършен ритъм.

"Правим чай само от първите три листа. Тук се сортират листата. Първото, второто и третото листо се отделят от останалите".

Тук още произвеждат чай по древна технология. И оказва се, запазеният му стар познат вкус е нещото, което тласка напред бизнеса във времето на модерните технологии. Има хора, които пият чай и го дегустират като вино, в Китай и Япония имат отлежал чай както при вината - реколта от преди много години.

В бизнеса стрелките на времето се въртят много бързо. Конкуренция, пари, нововъведения, продажби. А чаят постепенно става една от запазените марки на Сао Мигел.

"Чаят? Аз съм роден с чая. Не си спомням първия път, когато съм пил чай. Но синовете ми, семейството ми, пет поколения вече отглеждат чай. Чаят е много важен за мен".

Във философията на Азорите откриваме и формулата, в която вкусът на чая се смесва с вкуса на природата. Край Фурнаш, място с вулканичен произход, приготвят местния чай с гореща термална вода.

"Вероятно сега температурата на водата е 50-55 градуса заради времето. Водата е богата е на желязо и е много полезна за стомаха. Ще видите след малко цвета на чая".

На Сао Мигел се усеща онова усамотение, в което има време да забележиш малките жестове и дългите погледи. Време, в което дори и паузите в разговорите казват много. Защото тук всичко е различно - по правилата на философията на зеленото.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?