НОВИНИ

​САЩ подкрепят идеята за операция на НАТО за намаляване на мигрантския поток

САЩ подкрепиха спорната идея на Италия за патрули на НАТО в Средиземно море за намаляване на мигрантския поток от Либия към Европа. "Барак Обама каза, че е съгласен да отпусне средства от НАТО за блокирането на трафика на хора", заяви италианският премиер Матео Ренци след среща с президента на САЩ и лидерите на Франция, Германия и Великобритания в Хановер.

bnt avatar logo
от БТА
22:56, 25.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
​сащ подкрепят идеята операция нато намаляване мигрантския поток

На срещата бяха обсъдени мигрантската криза и нестабилността и ислямисткото проникване в Либия, откъдето от началото на 2014 г. са заминали 350 000 души към Италия. По-рано италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти разкри, че се подготвя започването до три месеца на първите морски патрули на НАТО край Либия. Според нея алиансът ще одобри този план на срещата си на върха във Варшава на 7 юли.

Тази мисия се вписва в по-широк италиански план за затваряне на западния морски път към Европа и връщането на икономическите мигранти в страните им на произход, които пък ще получават финансова помощ за създаване на място на центрове за прием и социално адаптиране на мигрантите. Тази стратегия е остро критикувана от правозащитните организации, които смятат, че половината пристигащи в Италия мигранти имат право на убежище в Европа. Германия е съгласна с принципа за военноморска мисия на НАТО за борба с трафика на оръжия и на хора, но предпочита тя да е под европейско командване, а не под натовско.

"Имаме европейска военноморска мисия "София", която е съвсем ефикасна" срещу каналджиите край бреговете на Либия, подчерта канцлерката на Германия Ангела Меркел на срещата в Хановер. НАТО вече води военноморска мисия в Егейско море за борба с трафикантите на хора между Турция и Гърция. Подобна операция край Либия обаче ще е по-сложна и потенциално опасна заради нестабилността на страната и присъствието по бреговете й на бунтовници, свързани с "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в центъра на Ереван - има жертви
Експлозия в центъра на Ереван - има жертви
Египетските сили за сигурност разпръснаха протестиращите срещу президента
Египетските сили за сигурност разпръснаха протестиращите срещу президента