Биопродуктите, произведени в България, са едни от най-търсените на европейските пазари и интересът към тях непрекъснато расте. Това е оценката на участници в стартиралото днес в Пловдивския панаир международно селскостопанско изложение АГРА.
Производството на биопродукти са бизнес, в който нашата страна изпъква като сериозен пазарен играч. Освен, че се увеличава броят на регистрираните производители, научните звена работят и по създаването на сортове с впечатляващи показатели. Програмата по селекция на овощарския институт в Пловдив след 20 години дава уникален резултат - биопраскови, устойчиви на болести, с богат вкус и рекордна големина.
Аргир Живондов - директор на Овощарски институт - Пловдив:
- Наистина, някои от тях достигат до 600 грама едрина, но това са единични плодове. Масовата фракция е 230 - 240 грама. И тя никак не е малка.
Създателите на новия български сорт праскова са категорични, че той не е генетична модификация, а хибриден сорт, устойчив на болести. Плодовете му ще излязат на пазара в следващите две-три години.
Нов български сорт ориз, различни видове пшеница - добивите от които са по-големи, дори хибрид копринени буби, могат да се видят на селскостопнаското изложение. Участниците обаче не крият, че търсят приоритетно външните пазари, защото трудно реализират продукцията си
у нас.
Ана Маринова: - Около 30 процента е по-скъпа биопродукцията от другите земеделски продукти, но това което установяваме е, че поради ниските доходи се търси възможно най-евтиното на пазара.
Производителите и дистрибуторите на селскостопанска техника установиха, че още преди официаланото откриване на АГРА, най-скъпите трактори, комбайни и земеделски инвентар вече бяха продадени.
Какво се случва, когато бюджетът не е приет навреме - анализ на Фискалния съвет
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин
Засилен интерес: 2600 кандидати са се явили на конкурс за 400 места в "Гранична полиция"
Рекордна цена на златото на фона на нестабилния геополитически климат