НОВИНИ

Жители на Разград се оплакват от липсата на канализация

Жители на Разград недоволстват от липсата на канализация. В 21 век десетки домакинствата са принудени да ползват септични ями. Общинската администрация е запозната с дългогодишния проблем, но засега не разполага със средства, за да го реши.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:22, 11.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

На 16 улици в Разград, които са предимно в промишлената зона, липсва канализация. Сред тях е и улица „Преслав”. Откакто се помнят хората , които живеят тук, ползват септични ями. Във всеки двор има поне по четири. Оплакват се, че вече няма място къде да копаят.

Десислава Христова: Една септична яма, втора, трета.Те се пълнят постоянно. Съседите са по същия начин.Те в момента са затворени, защото са най-близо до къщата. Тук всичко беше плувнало във вода, мизерия, връщаше в тръбите вкъщи. Вкъщи се пълнеше с мръсотия.

На всеки два месеца семейството на Десислава Христова плаща по 120 лева на фирма, която със специална машина почиства септичните ями. А заради липсата на шахти 200-метровата, осеяна с дупки улица, редовно е под вода, която пълни и съседните гаражи.

Десислава Христова: Нямаме място повече за търпимост. Нито оградите можем да ремонтираме, защото почват да се събарят. Положението е мизерия до шия.

След жалбите на потърпевшите семейства до Община Разград, комисия прави оглед и решава да заусти отпадните води на къщите в канализацията на новопостроената в близост жилищна кооперация, но се оказва , че технически това не е възможно. Затова общинската администрация изготвя проект за изграждането на отделна канализация. Той е на стойност 120 хиляди лева, но засега няма заделени средства. Вариантът е парите да бъдат осигурени по проект. Междувременно Общината ремонтира улица „Преслав”, но само до половината, защото част от хората са против с мотива, че с полагането на нов асфалт ще си останат без централна канализация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на БНТ: Ограничения при лечението на пациенти с афереза
Разследване на БНТ: Ограничения при лечението на пациенти с афереза
Протест се проведе тази вечер пред сградата на БНТ в София
Протест се проведе тази вечер пред сградата на БНТ в София