НОВИНИ

97 години от подписването на Ньойския договор

На днешния ден преди 97 години в парижкото предградие Ньой се подписва договорът, наложен на победена България от силите на Антантата след Първата световна война. Близо 500 хиляди българи остават в отнетите територии - Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Днес във Варна се проведе шествие, имаше и почетна факелна стража, шествие имаше и в София, а общественици и историци за пореден път изразиха несъгласие с постановеното от Ньойския договор.

Весела Смилец
от Весела Смилец
16:38, 27.11.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
"Носим смъртник, така отговорих щом ме запитаха, когато слязох от трена на софийската гара, какво нося от Париж".

Думите са на министър-председателя Александър Стамболийски пред българския парламент. Денят е 24 декември 1919 година. По-малко от месец, след като е подписал договора, който историците у нас и до днес наричат Ньойския диктат.

Д.и.н. Ангел Джонев: В Ньойския договор е съсредоточена нашата национална травма. Ньойският договор откъсна образно казано крилете на България, до голяма степен волята й да реализира националния си идеал - да събере всички българи в една държава, под една държавна стряха.

Днес развитата теза - на базата на този договор Сръбско-хърватско-словенското кралство и всички негови правоприемници до днешната република Сърбия провеждат политика на обезлюдяване и погазване на човешките права в Западните покрайнини.

Иван Николов, председател на КИЦ на българите в Босилеград: Само за малко повече от половин век от 64 хиляди българи в бивша Югославия днес са останали 18,500 според преброяването от 2011 г., от които пък само 13 хиляди вече говорят на български език.

Върху българските политици и дипломация лежи огромната отговорност да намерят мястото на Западните покрайнини в новите реалности чрез преразглеждане на статута на българското малцинство с помощта на действащи европейски механизми. Редом с така изразените очаквания днес отново прозвуча обидата, че официална София не е обвързала подкрепата си за членство на Сърбия в Европейския съюз с изискването да се спазват правата на българското малцинство.

Точно обратното тя заяви, че безусловно и безрезервно подкрепя членството на Сърбия в ЕС сякаш ние не съществуваме. Участниците в кръглата маса приеха призив към българското общество от двете страни на границата, който нарекоха "за спасяването на българите от Западните покрайнини и преразглеждане на Ньойския договор".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симпатизанти на левицата поеха отговорност за пожара в изложбен център в Хамбург
Симпатизанти на левицата поеха отговорност за пожара в изложбен център в Хамбург
Над 200 талантливи деца в специалната новогодишна програма на БНТ
Над 200 талантливи деца в специалната новогодишна програма на БНТ