Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград започна засилени проверки на всички търговски обекти, които продават месо и яйца,предвид наближаващите великденски празници. Инспекторите ще следят за произхода на продуктите и тяхното качество. Очаква ли се изкуственоувеличение на агнешкото месо според търговците, провери наш екип в Благоевград.
Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград започна засилени проверки на всички търговски обекти, които продават месо и яйца,
предвид наближаващите великденски празници. Инспекторите ще следят за произхода на продуктите и тяхното качество. Очаква ли се изкуствено
увеличение на агнешкото месо според търговците, провери наш екип в Благоевград.
Инспекторите от агенцията по храните ще следят за годността на месото, хигиената, правилното съхранение. Експертите съветват потребителите да не купуват от частни стопани, бусове и други нерегистрирани обекти.
“Няма гаранция за произхода им, няма гаранция, че всичко, което получат като информация за произхода им от търговците ще кореспондира с действителността и истината”, заяви д-р Мария Чилева, Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.
Тази година цените на агнешкото месо в Благоевград са с около един лев по-евтини спрямо миналата година. Търговците обаче не могат да прогнозират дали ще има увеличение преди празниците, тъй като това зависи от производителите.
“Цяло агне се търгува на 11,50, плешката - 11,80”, обяви Любка Начева, продавач.
Въпреки че цените са по-ниски благоевградчани твърдят, че агнешкото месо е твърде скъпо и няма да могат да го сложат на трапезата си.
Все пак тези, които ще си купят агнешко залагат на българското производство, въпреки че вносното месо е по-евтино.
“В последно време гледат и печатите, дали наистина месото е българско”, обясни Любка Начева.
През празничните дни ще има дежурни инспектори, на които могат да сигнализират гражданите, ако установят нередност. Дежурни проверяващи ще има и във всички кланици на територията на благоевградска област.