НОВИНИ

Акценти от речта на Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп произнесе първата си реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на Конгреса. Той призова републиканците и демократите да преодолеят разногласията си, поиска финансиране за армията, похвали растежа на икономиката и определи Русия и Китай като съперници.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:35, 31.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

За нов американски момент, говори американският президент Доналд Тръмп в речта си "За състоянието на съюза". По думите му, никога не е имало по-добро време да се постигне американската мечта.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако има планина, ще я изкачим. Ако има граница, ще я пресечем. Ако има предизвикателство, ще го преодолеем.

Доналд Тръмп призова републиканците и демократите да преодолеят разногласията помежду си, главно по въпросите за имиграцията и инфраструктурата. Той изтъкна, че би искал компромис за план, според който за инфраструктурни проекти трябва да бъдат отпуснати милиард и половина долара.

Икономиката зае специално място в речта на президента. По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд", а от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати, благодарение на масовите данъчни съкращения.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: От избирането ми досега са създадени нови два милиона и 400 хиляди работни места, включително 200 хиляди в производството. След години стагнация, най-сетнe наблюдаваме ръст на работни места.

Китай и Русия бяха посочени като конкуренти и предизвикателство.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: По света се сблъскваме с диктатури и терористични групировки, както и със съперници като Китай и Русия, които са предизвикателство за нашите интереси, нашата икономика и нашите ценности. Знаем, че слабостта е най-сигурният път към конфликта. Ето защо искам от Конгреса цялостно да финансира нашата армия.

Тръмп отново напомни за севернокорейската ядерна заплаха и обяви, че затворът в Гуантанамо остава в разрез с намерението на Обама да го затвори.

Речта на Тръмп е била наблюдавана от най-малко 40 милиона зрители. 70 % от американците са се изказали положително за нея, отрицателна реакция са имали 29 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от над 150 години супер синя кървава Луна
За първи път от над 150 години "супер синя кървава Луна"
Безплатно обучение за мутафчии организират в Етнографския музей Етър
Безплатно обучение за мутафчии организират в Етнографския музей "Етър"