НОВИНИ

Ангела Меркел се кандидатира за четвърти мандат

Канцлерът на Германия получи подкрепата на коалиционния си партньор Християнсоциалния съюз да се кандидатира за четвърти мандат. Снощи Ангела Меркел официално обяви, че иска да остане на поста и през следващите 4 години.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
07:24, 21.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Ангела Меркел все още е фаворит за канцлер на Германия. Според предварителни проучвания за нея биха гласували над 55% от избирателите. 39% са против. Решението ѝ за повторна кандидатура дойде след месеци спекулации.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Да съм подготвена да бъда лидер на Християн-демократическия съюз, това за мен винаги е означавало да съм подготвена да бъда канцлер. Кандидатирам се отново за поста на изборите догодина. Обмислях това решение изключително дълго време - след 11 години на власт, то е просто тривиално."

Баварският консервативен съюзник на ХДС, Християнсоциалния съюз, приветства решението на канцлера за кандидатурата. Лидерът на ХСС, Хорст Зеехофер обяви подкрепата си към Меркел, въпреки обтегнатите отношения на двете партии, поради политиката на отворените врати за имигранти.

Хорст Зеехофер, ръководител на ХСС: "Ние искаме доверието на населението за още четиригодишен мандат и е добре, че вече имаме яснота."

Германците споделят, че не са изненадани от повторната кандидатура на канцлера, но не всички са на едно мнение, че тя е най-добрия човек за позицията.

Клаус Мьонш: "Мога да живея с това, въпреки че не съм фен на ХДС. Но предпочитам Меркел, не виждам друга алтернатива в момента."
Холгер Раузер: "Мисля, че Меркел е най-добрият избор като се имат предвид другите партии. Тя има авторитет и добра позиция за световната икономика и политика."
Екехард Менике: "Не мисля, че е много удачно. Системата е по-добра в Америка - след два мандата се избира нов човек, не е един и същ непрекъснато."

Ако 62-годишната Меркел спечели четвърти мандат, ще стигне рекорда на своя някогашен покровител Хелмут Кол, който 16 години беше канцлер на Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: бизнесът не обръща достатъчно внимание на киберсигурността
Експерти: бизнесът не обръща достатъчно внимание на киберсигурността
Резултати от първичните избори на Републиканците във Франция
Резултати от първичните избори на "Републиканците" във Франция