НОВИНИ

Арестувани са повече от 30 митничари при спецакция на граничния пункт Лесово

Продължава специализираната операция на граничен пункт Лесово срещу организирана престъпна група от митнически служители, уличени в искането и получаването на подкупи.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
15:10, 02.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Днешната операция е своеобразна двегодишнина от предишния опит да се пресече корупцията сред митничарите, защото се провежда точно на същата дата. Разследващите вече са успели да коригират допуснатите в предишни акции грешки. Според ръководителя на Специализираната прокуратура митничарите не са имали пропуск в искането на подкупи, но вече имат нова схема.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура
Новата схема е старата схема с тази разлика, че парите са се разпределяли ден за ден. Всеки, който получава, вечерта се отчита, към определен по-скоро на всяка смяна се отчита, т. е. предава събраната сума. Сумата съответно се разпределя от съответния началник за кой колко.

Шофьорите твърдят, че не само на ГКПП - Лесово, но и на всички граници в България има твърди тарифи за преминаване.

На полицай даваш най-малко 2 евро, митничаря взема там 5 евро като нямаш проблем, като имаш проблем там 10 евро вече, колкото такова човека....като съм с нормален товар, като нямам никакъв проблем минавам, но като имам проблем 50 евро.

Митничарите, които днес не успяха да стигнат до работното си място и останаха цял деен извън пункта отричат да взимат подкупи.

- А вярно ли е, че има твърда тарифа за митничар?

Димитър Динев, митничар:
Абсолютни глупости са това според мен, целят пункт е пълен с камери, няма просто как, все едно сме във ВИП брадър. Навсякъде има камери, покрай кабинките, навсякъде.

Най-потърпевши от акцията са шофьорите, които чакат цели денонощия, но според разследващите 5-килотрвата опашка не се дължи на акцията, а на бавната работа на служителите на границата или на честите им почивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу строителството в парк Бедечка
Протест срещу строителството в парк "Бедечка"
Мъж загина на място след скок от 6-я етаж
Мъж загина на място след скок от 6-я етаж