НОВИНИ

Беноа Амон и Манюел Валс на балотаж на първичните избори на френските социалисти

Изненада във Франция. Бившият министър на образованието Беноа Амон победи бившият премиер Манюел Валс на първия тур на първичните избори на френските социалисти за президентска кандидатура. Двамата отиват на втори тур в неделя. Сондажите изключват шансове за Елисейския дворец на представител на левицата, и предричат финал през май между кандидата на консерваторите Франсоа Фийон и лидера на крайната десница Марин Льо Пен.

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 23.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Представител на лявото крило на френските социалисти, Беноа Амон бе смятан за аутсайдер, но се представи успешно в телевизионните дебати. През 2014 като просветен министър напусна правителството заради кардинални политически различия с президента Оланд. Ако спечели партийната кандидатура, Амон ще има почти невъзможната мисия да обедини разединената френска левица.

Беноа Амон: "Вярвам, че левите избиратели гласуваха с убеждение, а не с примирение и затова ме класираха на първо място. Те решиха да поставят социалния и екологическия проблем в основата на нов проект, насочен към бъдещето. При това не единият или другия проблем, а двата заедно.

Беноа Амон е роден през 1967 в Бретан. Когато е на 10 години, семейството му заминава за Сенегал. При завръщането си във Франция става активист срещу расизма заради такива настроения в собственото му училище. На 19 години влиза в Социалистическата партия и става първият председател на младежкото й движение. Увлича се по френски рап, футбол и ръгби. Ключовото му предложение сега бе въвеждане на универсален минимален доход. Веднага след поражението си Валс атакува точно този момент от платформата на Амон.

;
Манюел Валс: "Изправени сме пред ясен избор между сигурно поражение и възможна победа. Избор между неизпълними обещания, които не могат да се финансират и заслужаваща доверие левица, която поема отговорност за страната."

Валс подаде оставка като премиер миналия месец за да се включи в президентската надпревара и досега бе смятан за фаворит. Той призова за висока активност на втори тур, а в навечерието на вота обяви, че ще се срещне с младежа, който го зашлеви преди дни в Бретан. Нападателят получи три месеца условно и 105 часа общественополезен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама задържани за убийството на скитник във Варна
Двама задържани за убийството на скитник във Варна
Над 100 пукнатини в 2 км отсечка на бул. Цариградско шосе
Над 100 пукнатини в 2 км отсечка на бул. "Цариградско шосе"