НОВИНИ

Без съгласие за новия антикорупционен орган приключи КСНС

Консултативният съвет за национална сигурност не постигна консенсус нито за функциите на бъдещия антикорупционен орган, нито за това кой да назначава неговия председател. Участниците все пак се обединиха около тезата, че са необходими законодателни промени, които да доведат до резултат в борбата с корупцията. Заседанието продължи близо 4 часа.

Вера Александрова
от Вера Александрова Надежда Василева
20:07, 17.10.2017
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

По спорните въпроси не беше постигнато съгласие, но участниците в съвета се обединиха, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията.

Общо беше и мнението, че трябва да се приемат промени в Наказателния кодекс, свързани с корупционните престъпления, за да бъде обхваната корупцията не само в публичния, но и в частния сектор. Членовете на съвета са единодушни, че НС трябва да приеме закон за противодействие на корупцията, който да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разследване и разкриване на престъпления, свързани с корупционни прояви на хора от високите етажи на властта.

Румен Радев - президент на Република България: Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководтство и контрол на действията на този орган.

Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират първо: прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност.

Президентът коментира и предишното заседание на КСНС през май. Подчерта, че тогава е имало смислен дебат по въпросите за националната сигурност с постигнат консенсус по редица конкретни мерки. Посочи обаче, че те и досега не са претворени в политики и в решения.

Румен Радев - президент на Република България: И затова наистина, уважавайки този КСНС и запазвайки неговата роля и място в обществения дебат, следващи такива съвети на тема национална сигурност ще има когато видим реални стъпки в изпълнените решения на предишния.

От ГЕРБ се разграничиха от думите на президента, че не са изпълнили решенията на предишния съвет. Посочиха, че стратегията за национална сигурност ще бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет до края на октомври. Както и че се разработва схема как до 2024 година да бъдат достигнати 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана. И заявиха, че президентската институция трябва да поддържа комуникация с останалите институции.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Не очаквайте от мен да влизам на нивото на президента за ограничаване на възможността за диалог. Диалогът винаги води до правилните решения. Смятам, че не е далеч времето, в което ще направим един КСНС и разумът ще надделее и в тази посока ще се движим.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че президентът е предложил създаване на единен независим нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления, и в избора му да има баланс между институциите, но само тя е подкрепила идеите му.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП: Оттук нататък отговорността е на мнозинството - те ще си приемат един нов орган, който ще се занимава с проверка на декларации и налагане на глоби. Нов единен орган с разследващи функции, в който президентската институция да има отношение няма да има. Ние ще продължим да защитаваме своя законопроект в НС но от това, което съдя от КСНС - те вече са решили какво ще направи мнозинството в НС.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Законът ще е този, който ще определи, в зависимост от парламентарната воля и позиция на всяка една от ПГ, представени в българския парламент.

От ДПС също подчертаха, че предстои дебат по темата.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Законопроектите са внесени в НС такива, каквито са, тепърва ще се разглеждат в НС и КСНС не е имал идея да предрешава въпросите.

На заседанието на съвета ДПС са поискали също адекватни действия на отговорните институции, защото според тях демокрацията и свободата на словото са в опасност. От ГЕРБ заявиха, че уважават всяко различно мнение и подчертаха, че правителството е стабилно и се придържа към управленската си програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенският диспансер настоява за 30 % увеличение на клиничните пътеки
Русенският диспансер настоява за 30 % увеличение на клиничните пътеки
Ремонтът по улица Монтевидео ще приключи до 15-и декември
Ремонтът по улица "Монтевидео" ще приключи до 15-и декември