НОВИНИ

Борис Джонсън призова британския премиер да се откаже от плановете си за Брекзит

Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова премиера Тереза Мей да се откаже от предложенията си за Брекзит, засилвайки натиска върху Мей, докато тя се готви да се изправи пред разединената си партия на годишната конференция след два дни, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
09:04, 28.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
борис джонсън призова британския премиер откаже плановете брекзит

"Сега е моментът да се промени курса на преговорите и да се даде преимущество на амбициите и потенциала на Брекзита", пише Джонсън в днешния брой на в. "Дейли телеграф", предлагайки алтернативен план за Брекзит от шест точки.

Наблюдаваме колективен провал на правителството и срив във волята на британската върхушка да изпълни възложените ѝ от хората задачи, отбелязва той.

Само шест месеца преди датата, на която Обединеното кралство се очаква да излезе от Европейския съюз, има много неясноти. Тереза Мей все още не е постигнала сделка с ЕС за раздялата, а бунтарите в нейната партия заплашват да отхвърлят всяко споразумение, което тя договори, посочва Ройтерс.

;

Джонсън пише още, че парламентарните избори, произведени миналата година, в които Мей изгуби мнозинството си, са били „сериозна стратегическа грешка“, но най-голямата единична грешка на правителството е било „необяснимото и ужасяващо закъснение в утвърждаването на визията за Брекзит“.

Той призова правителството да постигне споразумение с Брюксел, което да е сходно със споразумението, постигнато неотдавна между ЕС и Канада. Джонсън каза също така, че неговият план за Брекзит, не предвижда въвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, един от основните поводи за безпокойство в преговорите за Брекзит и каза, че митническите проверки могат да бъдат извършвани далеч границата.

Същевременно допитване на Националния център за социални изследвания показва, че британците биха подкрепили оставане в ЕС, ако сега се проведе референдум по въпроса. Резултатите от анкетата сочат, че 52 процента от британците биха се обявили за оставане в съюза, а 48 процента биха се обявили за Брекзит, предаде Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандската полиция е предотвратила „голям терористичен атентат“
Холандската полиция е предотвратила „голям терористичен атентат“
Няколко семейства остават без дом след пожара в Божурище
Няколко семейства остават без дом след пожара в Божурище