Борисов: България работи активно за диверсификация на газовите потоци

България активно работи за диверсификация на газовите потоци и доставки, каза премиерът Бойко Борисов в приветствия към участниците в 14-та годишна международна конференция на газовата инфраструктура в Европа, която се провежда в София.

от БТА
13:50, 09.06.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
борисов българия работи активно диверсификация газовите потоци

Близо 40 години в България не е имало конференция по тази тема на такова високо ниво, подчерта премиерът . В изказванията дотук се говореше за екология. Климатичните промени са факт и то в посока, която не ни харесва. Виждате че Франция и Германия са "под вода" има незапомнени наводнения и горещини и на Балканите . Колкото и да не искаме да си го признаем ,това се дължи на политиката на хората, която не щади природата, каза Борисов. Затова възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), колкото и да са скъпи, са голяма крачка напред,каза Борисов. България усилено строи газова инфраструктура и реверсивни компресорни станции, през които газът може да върви в двете посоки.
В този глобален свят за да бъдеш силен и успешен ,ти трябват отговорни и силни партньори. В това отношение ЕК са най-подходящи, каза Борисов. Затова съм доволен, че газовият хъб "Балкан" беше определен като приоритет от Европейската комисия. Когато си в подобен могъщ съюз трябва да се спазват правилата, а в Третия либерализационен пакет има ясни правила, които трябва да се изпълняват от всички, каза Борисов. Когато дойдохме на власт предишния мандат - (2009 година) България получаваше най-скъпия газ в Европа, сега получаваме най-евтиния газ, но махнахме три посредника, каза Борисов.
С газа се определя и политиката на много държави и конфликтите между тях. В момента когато се заговори за Южния газов коридор веднага започнаха конфликтите в Нагорни Карабах - може и да съм мнителен, но това виждам, каза Борисов . Ще се намери възможността да се ползва и руския газ, но ще има диверсификация, за да не се случва така, че да останем пак на студено, както преди няколко години. Руският газ трябва да се използва по европейски правила, но да си подготвим газопроводите за диверсификация, че да не стоим на студено. С усилия и дипломатичност, постигнахме най-ниските цени на природния газ в Европа, допълни Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът отложи пледоариите по делото срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов
Съдът отложи пледоариите по делото срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов
Нов хидрографски кораб ще проучва състоянието на Дунав от следващата година
Нов хидрографски кораб ще проучва състоянието на Дунав от следващата година