НОВИНИ

Борисов: Приятелството между България и Хърватия има дълбоки исторически корени

Премиерът Бойко Борисов е в хърватския град Дубровник за участие в срещата на върха на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, в рамките на заключителните срещи на хърватското председателство. В паралелна среща на външните министри утре ще участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
21:46, 29.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тази вечер Бойко Борисов откри заедно с кмета на Дубровник и българската делегация паметна плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II. Премиерът припомни историческата свързаност на българския и хърватския народи още от 1230 година, когато цар Иван Асен Втори издава грамота за свободно движение и търговия на хърватските търговци. Сега това е основополагащ принцип на целия Европейски съюз, а реално неговото начало е положено още през 13 век и то от български владетел, подчерта Борисов.

Обикновено на Балканите ходим на паметници на свидни жертви от войните, а днес с кмета на Дубровник имаме редкия шанс да припомним историята, каза още премиерът. Той припомни и други исторически моменти от контактите между двата народа - ролята на Павел Джорджич при избухването на Търновското въстание и на Йосип Щросмайер за издаването на сборника с народни песни на братя Миладинови.

"Убеден съм, че сега в ЕС и в НАТО, всички ние, заедно на Балканите, ще спрем да говорим за конфликти, а ще говорим как да развием бизнеса, как да се увеличат доходите и как хората да живеят по-добре", заяви още министър-председателят Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария остави центъра на София без ток
Авария остави центъра на София без ток
Русия осъди петима за убийството на опозиционера Борис Немцов
Русия осъди петима за убийството на опозиционера Борис Немцов