САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Бойко Борисов: До 6 май Военновъздушното училище ще бъде възстановено

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено за празника на Българската армия 6 май. Министър-председателят говори пред курсантите от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

от БНТ
13:10, 02.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
бойко борисов военновъздушното училище възстановено

Той се разпореди Министерството на отбраната да стартира процедурата по възстановяване на статута на училището, така че най-късно до 25 април то да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, хората не са подготвени за тях. Това е сложна професия. Всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100 милиона. Поставяме човешкия живот на първо място.

Преди това премиерът Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев в Долна Митрополия по повод искането за възобновяване на статута на факултет „Авиационен“ и възможността за развитието му във Висше военновъздушно училище, каквото е било до 2002 г.

Премиерът беше посрещнат с военни почести и националния химн на летището в Долна Митрополия.

Пред военните Борисов припомни, че през 2002 г. е започнало обединението на военните университети. В същото време цивилните ВУЗ са се разраснали до 50, а броят на военните непрекъснато намалява. Премиерът даде като положителен пример Военноморското училище във Варна.

Премиерът Борисов подчерта, че са необходими мерки обучените у нас пилоти да останат да работят в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на Националната библиотека
Започна ремонтът на Националната библиотека
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки