ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Четем ли внимателно етикетите на храните?

bnt avatar logo от Ирина Николова
A+ A-
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

От декември тази година ще бъде задължително на етикета на всички хранителни продукти да бъде обозначена енергийната стойност на стоката. Така хората ще знаят количествата мазнини, въглехидрати и сол, които се съдържат в продуктите, които купуват. В момента повечето от производителите обозначават хранителната стойност на продуктите доброволно.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Стефан Граховски има хранителен магазин. Казва, че не всички хора четат етикетите. Масово потребителите се интересуват от цената на хранителните продукти, а не от съдържанието им.

Стефан Граховски, управител на магазин: “Тези, които ги интересува цената гледат цената, другите, които ги интересуват калории, съдържание. Всички тия неща четат. Проблемът е, че шрифтът е по-дребен за възрастните”.


;

Енергийната стойност на продуктите ще трябва да бъде обявена за 100 грама или за 100 милилитра. Като трябва да бъде записана в килоджаули и килокалории. От Агенцията по безопасност на храните в Благоевград казаха, че хранителната стойност на продуктите се изчислява по формула.

Калина Милушева, началник отдел Контрол на храните Агенция по безопасност на храните - Благоевград: “Има формула, тя е заложена и в регламента има фактори на превръщане, там може да се изчисли, другият вариант, по-лесният е с лабораторно изследване”.

Хранителните продукти, които са произведени преди 13 декември 2016 година и са разпространени в търговската мрежа могат да се продават до изчерпване на количествата, казаха още от Агенцията по безопасност на храните.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?