От декември тази година ще бъде задължително на етикета на всички хранителни продукти да бъде обозначена енергийната стойност на стоката. Така хората ще знаят количествата мазнини, въглехидрати и сол, които се съдържат в продуктите, които купуват. В момента повечето от производителите обозначават хранителната стойност на продуктите доброволно.
Стефан Граховски има хранителен магазин. Казва, че не всички хора четат етикетите. Масово потребителите се интересуват от цената на хранителните продукти, а не от съдържанието им.
Стефан Граховски, управител на магазин: “Тези, които ги интересува цената гледат цената, другите, които ги интересуват калории, съдържание. Всички тия неща четат. Проблемът е, че шрифтът е по-дребен за възрастните”.
Енергийната стойност на продуктите ще трябва да бъде обявена за 100 грама или за 100 милилитра. Като трябва да бъде записана в килоджаули и килокалории. От Агенцията по безопасност на храните в Благоевград казаха, че хранителната стойност на продуктите се изчислява по формула.
Калина Милушева, началник отдел Контрол на храните Агенция по безопасност на храните - Благоевград: “Има формула, тя е заложена и в регламента има фактори на превръщане, там може да се изчисли, другият вариант, по-лесният е с лабораторно изследване”.
Хранителните продукти, които са произведени преди 13 декември 2016 година и са разпространени в търговската мрежа могат да се продават до изчерпване на количествата, казаха още от Агенцията по безопасност на храните.