НОВИНИ

Нобеловият лауреат за литература Дарио Фо на 90 години

Лауреатът на Нобелова награда за литература Дарио Фо днес навършва 90 години. Италианските медии посвещават на драматурга, актьор, режисьор, писател, художник и общественик големи статии. Телевизията е подготвила ретроспектива от негови спектакли.

bnt avatar logo
от БТА
13:43, 24.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още
нобеловият лауреат литература дарио години

Творчеството на Дарио Фо е важно явление в италианската култура от 20-и век. Той създава собствен театрален жанр, който се вдъхновява от традиционната италианска комедия дел арте и средновековните представления на открито. Дарио Фо залага основите на театралните монолози, станали типични за Роберто Бенини и Бепе Трило.

Като драматург, режисьор, актьор, сценограф и дизайнер на костюми, Дарио Фо е въплъщение на театъра. Той е признат за майстор на трансформациите на средновековни комедийни текстове в съвременни сатирични пиеси, често с политическа окраска. Нобелова награда за литература Дарио Фо печели през 1997 г.

В навечерието на юбилея на Дарио Фо, в държавния архив във Верона беше открит за посещение архивът на писателя и съпругата му Франка Раме, която е негов съавтор и изпълнител на главните роли в постановките му. Въпреки възрастта си Дарио Фо продължава да работи. Неотдавна той постави нов спектакъл по преработен през 18-и век древноримски текст на латински. Освен това Дарио Фо рисува. Негова изложба с работи, вдъхновени и посветени на Шагал, беше представена в Бреша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за заплахата край Плиска: Една голяма любов предизвика тази истерия
Борисов за заплахата край "Плиска": Една голяма любов предизвика тази истерия
Разбиха международен канал за трафик на кокаин през летище София
Разбиха международен канал за трафик на кокаин през летище София