НОВИНИ

Ден на милосърдието: 71 г. от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

На 6 август в Национален музей „Земята и хората” в столицата ще бъде отбелязан Деня на милосърдието в знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:43, 06.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
ден милосърдието бомбардировките хирошима нагасаки

Само на този ден „Камъкът от Хирошима” - гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив сутринта на 6 август 1945 година) ще бъде експониран в зала „Гигантски кристали“ на музея. През 1997 година камъкът е получен от Президентството на Република България в Национален музей „Земята и хората“, с ангажимент „Деня на милосърдието“ да бъде отбелязван всяка година по подходящ начин. Такива гранитни късове с изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон са изпратени до лидерите на 188 страни в света по инициатива на Асоциация „Камък за мир“.

Възпоменателната церемония е поклонение пред жертвите, акт на състрадание и напомняне за събитията, които никога не трябва да бъдат забравяни, за да не се повтори отново ядрения апокалипсис. Постерната изложба е предоставена с любезното съдействие на Асоциация „Хирошима и Нагасаки“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки ранени при инцидент на концерт на рапъра Снуп Дог
Десетки ранени при инцидент на концерт на рапъра Снуп Дог
Нобелов лауреат напусна комисия за „Панамските документи“
Нобелов лауреат напусна комисия за „Панамските документи“